Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logoUpoznajte virusne bradavice

Virusne bradavice su izrasline na koži koje su uzrokovane humanim papiloma virusima (HPV). Ove bradavice su benigni (ne-zloćudni) tumori koji se pojavljuju na različitim dijelovima tijela, uključujući kožu i sluznicu. Postoji više od stotinu različitih tipova HPV-a, od kojih neki uzrokuju različite vrste bradavica.

Virusne bradavice mogu se razlikovati po izgledu i mjestu na tijelu. Najčešći tip bradavica su obične bradavice (verrucae vulgares). One obično izgledaju kao sitne izbočine na koži koje se mogu početi razvijati kao glatke izrasline i postupno postaju hrapave.

Kako se prenose virusne bradavice?

Liječenje virusnih bradavica obično uključuje različite terapijske opcije. To uključuje primjenu topičkih lijekova koji sadrže aktivne sastojke poput salicilne kiseline ili tretinoina. Krioterapija (zamrzavanje bradavica) je čest tretman koji se provodi u liječničkom uredu. To je oblik liječenja koji koristi hladne temperature za terapijski učinak. Može se koristiti lokalno, na visoko ciljani način, ili općenito, da potakne cijelo tijelo da reagira na određeni način. Elektrokauterizacija i kirurško uklanjanje su opcije za dublje bradavice ili one koje ne reagiraju na druge terapije. Za bradavice na stopalu, nošenje posebnih ortopedskih uložaka može pomoći u smanjenju pritiska i nelagode. Važno je konzultirati se s liječnikom ili dermatologom kako biste odabrali najprikladniji tretman za vaše specifične bradavice. Također je važno biti strpljiv jer bradavice često zahtijevaju nekoliko tretmana prije nego što potpuno nestanu.

Prevencije i savjeti

Prevencija virusnih bradavica uzrokovanih humanim papiloma virusom (HPV) ključna je kako bi se smanjio rizik od njihove pojave. Evo nekoliko načina kako prevenirati virusne bradavice:

  • Cijepljenje
  • Siguran odnos
  • Higijena i izbjegavanje dijeljenja osobnih predmeta
  • Pažljiva higijena
  • Ojačajte imunološki sustav
  • Redoviti pregledi

Iako se virusne bradavice ne mogu uvijek potpuno izbjeći, pridržavanje ovih preventivnih mjera može značajno smanjiti rizik od njihove pojave i širenja.

Kratak pregled o humanom papiloma virusu (HPV) 

Humani papiloma virus (HPV) je grupa virusa koji se prenose putem kontakta s kožom ili sluznicom i obuhvaća više od 100 različitih tipova. Ovi virusi često inficiraju kožu i sluznice, uzrokujući pojavu bradavica, uključujući obične bradavice, kondilome i druge promjene na koži. Međutim, neki tipovi HPV-a su visokorizični i povezani su s razvojem različitih oblika raka, posebno raka vrata maternice, raka anusa i drugih.

Povezani članci

Related

Što je to angina pektoris?

Angina pektoris je bolno stanje koje se manifestira kao nelagodnost, pritisak, stezanje ili bol u prsima. To je često simptom srčane bolesti, posebno koronarne arterijske bolesti, koja uzrokuje suženje ili blokadu krvnih žila koje opskrbljuju srce krvlju. Glavni...

read more
Show Buttons
Hide Buttons