Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logoŠto obuhvaća internistički pregled?

Sistematski pregled, također poznat kao opsežni zdravstveni pregled, pruža duboki uvid u vaše zdravstveno stanje i pomaže u otkrivanju potencijalnih zdravstvenih problema prije nego što postanu ozbiljni. Ovo je ključni korak prema očuvanju zdravlja i prevenciji bolesti. Osim što je obavezan prije operacije, sistematski pregled se često preporučuje kao preventivna mjera za sve dobne skupine.

Internistički pregled obuhvaća sljedeće korake:

 • Anamneza: liječnik će pažljivo razgovarati s vama o vašem zdravstvenom stanju, simptomima i medicinskoj povijesti. Ovo je važan korak u razumijevanju vašeg zdravstvenog profila.
 • Fizikalni pregled: liječnik će provesti temeljit fizički pregled kako bi ocijenio vaše opće zdravstveno stanje, provjerio vitalne znakove i pregledao tijelo, organe i sustave
 • Dijagnostički testovi: prema potrebi, mogu se naručiti dodatni dijagnostički testovi kao što su krvne pretrage, rendgenski snimci, ultrazvuk i drugi, kako bi se identificirali mogući medicinski problemi
 • Planiranje daljnjeg liječenja: na temelju rezultata pregleda, liječnik će razviti plan liječenja i uputiti vas na specijaliste ako je potrebno

Koje bolesti liječe internisti?

Internisti su specijalisti za unutarnje bolesti i bave se raznovrsnim medicinskim problemima. Njihov holistički pristup medicini omogućuje im da se usredotoče na cjelokupno zdravlje pacijenta. Evo nekoliko primjera bolesti i stanja kojima se internisti bave:

 • Bolesti srca i krvnih žila: to uključuje visoki krvni tlak, srčane bolesti i bolesti krvnih žila.
 • Endokrine bolesti: Internisti se bave dijabetesom, bolestima štitnjače i drugim hormonalnim poremećajima
 • Gastrointestinalne bolesti: to obuhvaća bolesti probavnog trakta, jetre i gušterače.
 • Infektivne bolesti: Internisti dijagnosticiraju i liječe infekcije kao što su gripa, upala pluća i HIV/AIDS
 • Reumatske bolesti: to uključuje stanja poput artritisa.
 • Bolesti bubrega: internisti se bave bolestima bubrega i njihovim liječenjem
 • Respiratorne bolesti: ovdje spadaju astma i kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB)
 • Neurološke bolesti: internisti se bave problemima poput migrene i epilepsije
 • Hematološke bolesti: ovo uključuje anemiju i bolesti krvi
 • Imunološke bolesti: internisti se bave imunološkim poremećajima poput sistemskog lupus eritematozusa.

Zašto je važan preventivni sistematski pregled?

Preventivni sistematski pregled igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja i ranoj identifikaciji potencijalnih zdravstvenih problema. Ovaj opsežni pregled omogućuje rano otkrivanje bolesti prije nego se pojave simptomi, što pruža mogućnost brzog liječenja i poboljšanja ishoda. Redoviti sistematski pregledi preporučuju se za sve dobne skupine i služe kao važan alat u prevenciji bolesti, promociji zdravog načina života i pružanju informacija i edukacije pacijentima o njihovom zdravlju.

Kako se pripremiti za sistematski pregled?

Priprema za sistematski pregled je ključna kako biste osigurali najbolje rezultate. Evo nekoliko koraka koje možete slijediti:

Prije pregleda, napišite popis svojih simptoma, kroničnih bolesti i lijekova koje uzimate. To će olakšati razgovor s liječnikom.

Ponesite sa sobom sve relevantne medicinske izvještaje i prethodne nalaze kako bi liječnik mogao bolje razumjeti vašu medicinsku povijest.

Obucite se udobno i nosite laganu odjeću kako bi se olakšao fizički pregled.

Budite spremni odgovarati na pitanja liječnika o svom zdravlju i povijesti bolesti.

Vaša pažljiva priprema pomaže liječniku da dobije cjelovitu sliku vašeg zdravstvenog stanja i pruži vam najbolju moguću skrb.

Povezani članci

Related

Što je to angina pektoris?

Angina pektoris je bolno stanje koje se manifestira kao nelagodnost, pritisak, stezanje ili bol u prsima. To je često simptom srčane bolesti, posebno koronarne arterijske bolesti, koja uzrokuje suženje ili blokadu krvnih žila koje opskrbljuju srce krvlju. Glavni...

read more
Show Buttons
Hide Buttons