Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logoSpirometrija – testirajte kapacitet svojih pluća

  1. Što je spirometrija? 

Spirometrija je medicinski dijagnostički test koji se koristi za procjenu kapaciteta pluća i protoka zraka tijekom udisanja i izdisanja. Ovaj neinvazivni test pruža vrijedne informacije o plućnoj funkciji i koristi se u otkrivanju i praćenju različitih plućnih poremećaja kao što su astma, kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB), fibroza pluća i druge plućne bolesti.

Postupak spirometrije uključuje duboko udahnuti i potom izdisati snažno i brzo kroz cijev koja je spojena na spirometar, poseban uređaj za mjerenje protoka zraka. Spirometar bilježi podatke o protoku zraka tijekom udaha i izdaha, a ti podaci se zatim koriste za izračunavanje parametara plućne funkcije. Među mjerljivim parametrima su forsirani volumen izdisaja u prvoj sekundi (FEV1), forsirani vitalni kapacitet (FVC) i omjer FEV1/FVC.

FEV1 je volumen zraka koji se može izdahnuti s maksimalnim naporom u prvoj sekundi nakon dubokog udaha i koristi se za procjenu opstrukcije dišnih puteva. FVC je ukupni volumen zraka koji se može izdahnuti s maksimalnim naporom nakon dubokog udaha i koristi se za procjenu ukupnog kapaciteta pluća. Omjer FEV1/FVC kod normalne plućne funkcije obično je veći od 70%.

Spirometrija također može pružiti grafički prikaz protoka zraka ovisno o volumenu izdaha, kao što je krivulja protoka-volumena, koja pomaže u procjeni prisutnosti restriktivnih ili opstruktivnih poremećaja plućne funkcije.

Važno je surađivati s medicinskim stručnjakom, kao što je pulmolog, tijekom postupka spirometrije kako bi se osigurali točni rezultati i pravilno tumačenje plućne funkcije. Normalne vrijednosti spirometrije mogu varirati ovisno o dobi, spolu, visini i drugim faktorima, stoga se rezultati obično uspoređuju s referentnim vrijednostima prilagođenim individualnim karakteristikama pacijenta.

  1. Priprema za spirometriju

Kako bi se spirometrijom osigurao što precizniji nalaz postoji nekolicina smjernica koje se preporučaju. Ono što je bitno jest obavijestiti doktora, odnosno pulmologa o svojim lijekovima koje trenutno uzimate. Doktor vam može preporučiti da prekinete uzimati određene lijekove prije testiranja kako lijek ne bi utjecao na konačni rezultat.

Bitno je i izbjegavati obilne obroke. Pun želudac može pritisnuti dijafragmu i ometati disanje tijekom testa. Također, savjetuje se i izbjegavanje konzumacije kave, čaja, energetskog napitka ili drugih stimulansa koji mogu utjecati na disanje netom prije samog pregleda.

Kako bi rezultati prikazali normalne vrijednosti spirometrije preporuča se izbjegavanje konzumacije cigareta najmanje 1 sat prije samog pregleda.

  1. Važnost spirometrije u dijagnostici

Spirometrija ima ključnu ulogu u dijagnostici plućnih bolesti i procjeni plućne funkcije, omogućujući rano otkrivanje bolesti čak i prije pojave simptoma. Također pruža mogućnost praćenja napredovanja bolesti, procjene težine bolesti, prilagodbe terapije i evaluacije odgovora pacijenta na terapiju.

 Važno je istaknuti da spirometrija, iako važna, ne može samostalno postaviti dijagnozu plućnih bolesti, već se koristi kao dio cjelokupne kliničke slike koja uključuje druge dijagnostičke testove i faktore.

Povezani članci

Related

Zašto su važne masnoće u krvi?

Masnoće u krvi, koje se često nazivaju lipidima, igraju ključnu ulogu u održavanju našeg zdravlja. Iako se često povezuju s negativnim zdravstvenim ishodima kada su njihove razine povišene, masnoće su zapravo esencijalne za mnoge vitalne funkcije u tijelu....

read more
Show Buttons
Hide Buttons