Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logoPsorijeza – Kako stati na kraj ovoj kožnoj bolesti?

Psorijaza kože (ljuskavica) vrlo je učestala dijagnoza s kojom se specijalisti dermatologije susreću u svom svakodnevnom radu. Između 1 i 3 posto svjetske populacije bori se s ovom kroničnom upalnom bolešću. Idealnog lijeka nažalost nema te je liječenje trajno. Ipak, neka vas to ne obeshrabri jer ako se psorijaza dijagnosticira na vrijeme i nakon što se utvrdi proces liječenja, prognoza kod većine oboljelih je povoljna.
Psorijaza je nezarazna bolest koju prate promjene na vlasištu, koži, noktima i/ili zglobovima. Tako možemo govoriti o psorijazi kose, psorijazi kože, psorijazi noktiju ili psorijatičnom artritisu. Kod bolesnika kod kojih se pojavi psorijatični artritis, kod liječenja valja uključiti mišljenje reumatologa i fizijatra. Za psorijazu su karakteristična oštro ograničena žarišta crvene boje, prekrivena bijelo-srebrnim ljuskama, a u većini slučajeva kod oboljelih su zahvaćeni i nokti.

Što uzrokuje psorijazu?

Uzročnici nastanka bolesti nisu posve poznati. Kod većine zabilježenih slučajeva primijećena je njena pojava u obiteljskoj anamnezi. Nasljeđivanje je poligensko, tj. riječ je o kombinaciji više gena smještenih na različitim kromosomima. Ključnu ulogu za pojavu i razvoj psorijaze imaju geni koji su smješteni na kraćem kraku šestog kromosoma, a čija je glavna uloga regulacija imunološkog odgovora. Imunološki odgovor i T-limfociti glavni su pokretači upalnog procesa u psorijazi. Tako dolazi do pojačanog dijeljenja stanica u sloju epidermisa. Njihov put prema površini kože ubrzava se zbog čega rožnate stanice ne stignu sazreti do kraja i razvijaju sklonost ljuštenju što dovodi do toga da epidermis sadrži više slojeva stanica koje nisu sazrele, a izgledaju kao zadebljali rožnati slojevi skloni ljuštenju. Uz navedeno, u podlozi promjene je jaka upalna komponenta.

Kako izgleda liječenje?

S obzirom da se radi o psihosomatskoj bolesti, nužno je interdisciplinarno pristupiti terapiji. To podrazumijeva suradnju dermatologa, psihoterapeuta, reumatologa, psihijatra, kliničkog psihologa i fizijatra. Psihijatrijske intervencije nužne su za uspjeh u liječenju, a obuhvaćaju psihoterapiju i psihofarmakoterapiju. Napretci u dermatologiji uvelike su pomogli u otkrivanju imunološke podloge psorijaze te u terapiji koja interferira s imunopatogenskom podlogom psorijaze (biološki lijekovi). Proces liječenja dugotrajan je i uključuje: promjenu prehrambenih i životnih navika, dermalno lokalno liječenje kod lakših oblika, oralnu sistemsku terapiju kod težih oblika i ranije spomenute biološke lijekove. Biološki lijekovi dio su sustavne terapije psorijaze koja se provodi još i derivatima vitamina A, metothrexatom i ciklosporinom. Za psorijazu ne postoji idealni lijek i gotovo svaka terapija imat će određene popratne pojave, stoga liječenje nije nešto što bismo trebali provoditi na svoju ruku već odluku o terapiji treba prepustiti dermatologu. Specijalist dermatolog liječenje će planirati u ciklusima kombinacijom i rotacijom pojedinih lijekova tj. primjenom jednog ili više načina liječenja kroz cikluse.
Psorijaza je bolest koja je vidljiva, a njeno liječenje je trajno. Ipak, postoji široka paleta terapijskih mogućnosti u borbi protiv ove kronične multisistemske bolesti. Važno je javiti se na vrijeme svom dermatologu i biti ustrajan u liječenju kako bi se postigli što bolji rezultati u što kraćem vremenu!

Povezani članci

Related

Važnost čišćenja lica

Čišćenje lica predstavlja proces uklanjanja nečistoća, viška masnoće, mrtvih stanica kože, šminke te drugih potencijalno štetnih tvari s površine kože. Uobičajeno se koriste blagi čistači, tonici, gelovi i drugi proizvodi za čišćenje. Čišćenje lica igra ključnu ulogu...

read more

Što je to depresija?

Depresija je ozbiljan poremećaj raspoloženja koji ima znatan utjecaj na ljude diljem svijeta. Ona se očituje dugotrajnom tugom, gubitkom interesa za uobičajene aktivnosti i emotivnom boli. Različiti čimbenici, kao što su stres, traumatični događaji, genetika, loše...

read more
Show Buttons
Hide Buttons