Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logoPrsten – nekada simbol vjernosti, danas jedan od omiljenih komada nakita

Sigurno ste čuli zbog čega je upravo vjenčani prsten simbol zajedničkog života. Kružni oblik prstena simbolizira neprekidno kretanje i vječnost. Također, u vjerovanjima starih naroda postoji jasan razlog zašto ovi prsteni trebaju biti nošeni baš na prstu koji zovemo prstenjak. Naime, stari narodi su smatrali da upravo kroz taj prst prolazi najznačajnija arterija u tijelu čovjeka i da ona vodi direktno u srce. Upravo to je bio razlog zbog čega se od davnina prakticiralo da vjenčano prstenje bude nošeno na tom prstu.

Prsten kao simbol vjernosti

Ranije se smatralo je prsten simbol vjernosti kako za žene, tako isto i za muškarca. Kako je vrijeme prolazilo, tako su se i običaji u vezi sa vjenčanjima i takozvanim prstenovanjem djevojke mijenjali.

U selima naročito je bilo uobičajeno da se organizira svadba, odnosno takozvano prstenovanje, kada je mladoženja sa svojom obitelji donosio vjenčani prsten i tražio ruku mlade od njenog oca. Danas se taj običaj rijetko gdje primjenjuje, ali i dalje važi vjerovanje da je simbol vjernosti prstenje, odnosno vjenčani prsten kod supružnika. Ipak, kako se mladi sve rjeđe odlučuju na sklapaju brakove, tako i vjenčano prstenje, čini se, polako gubi na značaju.

Ali to ni u kom slučaju ne znači da žene i dalje ne vole nositi prstenje, kao i ostale komade nakita. Naprotiv! Nošenje nakita najrazličitijih vrsta se i dalje više vezuje za pripadnice nježnijeg spola, u to nema nikakve sumnje.

Prsten u suvremenom dobu

S obzirom na to da se koriste različiti materijali i da mnogi suvremeni dizajneri nastoje da opčine svoje potencijalne kupce, to nimalo nije čudno što se i prsteni izrađuju uz različite dodatke i u najrazličitijim bojama i oblicima, a isto to se odnosi i na narukvice, ogrlice, naušnice, broševe i nakit za gležnjeve i stopala. Da, dobro ste pročitali, sve je više dama, koje posebno u toku ljeta nose komade nakita, koji upotpunjuju ljepotu njihovih nogu.

Nakit i njegovo kombiniranje

Naravno da ima žena, koje jednostavno ne vole nositi nakit, pa one obično nose samo prstenje i to zaručničko i vjenčano. Isto tako ima i onih dama koje čak ni taj nakit ne nose. Nekima je posebno interesantno da nose na primjer samo narukvice i naušnice, dok opet neke vole nositi prstenje i ogrlice, a neke uživaju u kupnji i nošenju najrazličitijih vrsta broševa.

U principu je sasvim svejedno koji tip nakita će dama nositi, ali je mnogo važnije kako će ga uklopiti u konkretnu odjevnu kombinaciju. Osnovna svrha nakita jest da dodatno istakne ženinu ljepotu, pa se upravo time treba rukovoditi i prilikom izbora.

Mnogi dizajneri će ostati u šoku kada vide damu, koja na sebi ima odjevnu kombinaciju u više boja i nakit u više različitih boja, jer smatraju da to ni u kom slučaju nije ugodno za vidjeti. A opet, ako se neko tako voli oblačiti i nositi takav nakit i ako se u tome dobro osjeća, apsolutno je nevažno tko će šta misliti i reći o tome. Svakako je najbitnije da dama, bez obzira da li nosi i narukvice i naušnice i prstenje i ogrlice, odnosno broševe ili samo jedan komad nakita, to zna nositi i da se osjeća lijepo dok to čini.

Povezani članci

Related

Fibromi i sve što trebati znati o njima

Jeste li ikada na svome tijelu zapazili promjenu na koži u obliku viseće bradavice? Možda niste znali da se radi o fibromu i vjerojatno ste se u tom trenutku zabrinuli. Što su ustvari fibromi i što sve trebamo znati o njima? Što su fibromi? Mogu biti: maleni, veliki,...

read more

Madeži – napravite pregled na vrijeme

Osobe s velikom količinom madeža imaju veći rizik da je neki od tih madeža atipičan koji može ukazivati na melanom. Većina madeža pojavljuje se u adolescenciji, ali se pojavljuju i u ranom djetinjstvu te mogu biti prisutni i kod rođenja. Madeži su dobroćudne promjene...

read more
Show Buttons
Hide Buttons