Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logoPost COVID-19 sindrom: posljedice preboljenja koronavirusa

2020. svijet se suočio s pandemijom. COVID-19 ušao je svaki zakutak svijeta i suočio mnoge sa svojom pojavom. Izgleda da tu priča ne staje: COVID-19 infekcija ima svoj nastavak – post COVID-19 sindrom. Koliko zapravo znamo o tom sindromu?

Post COVID sindrom

Osobe koje su preboljele COVID-19 infekciju često se žale na dugačak niz simptoma s kojima se suočavaju u mjesecima nakon preboljenja. Samo u prva dva mjeseca ove godine u Hrvatskoj je zabilježeno oko 25 000 slučajeva post COVID-19 sindroma. Sindrom je to koji se javlja neovisno o dobi, težini i trajanju infekciju. Oboljeli se najčešće žale na probleme s respiratornim sustavom (suhi kašalj, otežano disanje, bol u prsima). Uz to, ako primijetite kronični umor, malaksalost, glavobolju ili nepodnošenje uobičajenih napora, lako je moguće da se i vi suočavate s post COVID sindromom.

Umor nakon korone

Umor je uobičajena posljedica mnogih bolesti pa tako nije neuobičajen i u ovom slučaju. Poželjno ga je prevenirati već u fazi infekcije tako da se dovoljno odmarate, unosite tekućinu ( primarno vodu i nezaslađeni čaj) i ne upuštate se u nikakve psiho-fizičke aktivnosti koje bi izazvale napor. Neka vam prehrana bude raznolika i obilna vitaminima, bjelančevinama i zdravim masnoćama. Ako se odlučite na dodatke prehrani, svakako birajte vitamine B kompleksa, magnezij i koenzim q10.

Opadanje kose nakon korone

Telogeni efluvij vrsta je efluvija i stručni naziv za opadanje kose. Opadanje kose nakon korone učestala je pojava. Čak 20 posto osoba koje su preboljele koronu požalilo se na pojačano opadanje kose. Iako nelagodan estetski problem, nije nerješiv. Savjetujte se s dermatologom kako bi stali na kraj opadanju kose nakon korone. On će vam dati korisne savjete kako pospješiti rast kose te će vam prepisati losione s minoksidilom za rast kose koji se izrađuju u ljekarnama i odgovaraju individualnim potrebama pojedine osobe.

Povezani članci

Related

Važnost čišćenja lica

Čišćenje lica predstavlja proces uklanjanja nečistoća, viška masnoće, mrtvih stanica kože, šminke te drugih potencijalno štetnih tvari s površine kože. Uobičajeno se koriste blagi čistači, tonici, gelovi i drugi proizvodi za čišćenje. Čišćenje lica igra ključnu ulogu...

read more

Što je to depresija?

Depresija je ozbiljan poremećaj raspoloženja koji ima znatan utjecaj na ljude diljem svijeta. Ona se očituje dugotrajnom tugom, gubitkom interesa za uobičajene aktivnosti i emotivnom boli. Različiti čimbenici, kao što su stres, traumatični događaji, genetika, loše...

read more
Show Buttons
Hide Buttons