Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logoPost COVID -19 sindrom: dugoročni zdravstveni problem

Epidemija koronavirusa sa sobom je donijela i novi termin u stručnoj medicinskoj literaturi – POST COVID SINDROM. Radi se o skupu simptoma koji se javljaju ili ne jenjavaju nakon preboljele infekcije uzrokovane Sars-cov2 virusom, a u fazi kada osoba više nije infektivna, tj. kada više nema simptome akutne bolesti. Važno je naglasiti da se spomenuti simptomi ne javljaju samo kod osoba koje su se susrele s težim oblikom koronavirusa već se pojavljuju i kod onih koji su bolest preboljeli u blagom obliku.

Najčešći simptomi

Kod bolesnika se najčešće radi o simptomima vezanim uz respiratorni sustav (nedostatak zraka, zaostali suhi kašalj, bol u prsima). Sekundarno, bolesnici se žale na gubitak apetita, malaksalost, kronični umor, glavobolju, nepodnošenje uobičajenih napora, dugotrajan gubitak njuha i mirisa, glavobolju… Simptomi vezani uz respiratorni sustav posebno su zabrinjavajući. Oni utječu na kapacitet pluća, a bolesnici mogu razviti dugotrajne posljedice u vidu plućne fibroze ili pak kronične respiratorne insufijencije, čije posljedice mogu biti dalekosežne i dovesti čak i do potrebe transplantacije pluća.

Upravo su pacijenti liječeni uz pomoć mehaničke ventilacije te pacijenti liječeni visokoprotočnim kisikom najrizičnija skupina za razvoj post-COVID tegoba. Dio bolesnika u fazi oporavka susreće se i s povećanom opasnosti od razvoja plućne embolije, koja je uz KOPB ( kronična opstruktivna bolest pluća) i emfizem pluća, jedan od izazovnijih zdravstvenih tegoba kod pulmoloških bolesnika.

Postupak liječenja

Kako se medicina tek nedavno susrela s ovim zdravstvenim problemom, mogućnosti liječenja za sada su nedovoljno poznate i vrlo ograničene. Kod pacijenata koji imaju znakove oštećenja plućne funkcije i patološki CT pluća u liječenju se mogu koristiti kortikosteroidi. Nadalje, preporuča se provođenje plućne rehabilitacije u specijaliziranim centrima. Vrijeme oporavka individualno je za svakog bolesnika pojedinačno. Neki će se oporaviti unutar nekoliko tjedana, dok će kod drugih oporavak teći puno sporije. S obzirom da je riječ o novonastalom sindromu, medicinski stručnjaci koji se bave ovim pitanjem i dalje aktivno rade na razumijevanju uzroka, plana liječenja i vremena oporavka.

Iako je COVID-10 primarno respiratorna bolest, Post-COVID sindrom može zahvatiti sve organske sustave i zahtjeva multidisciplinarni pristup liječenju. Važno je, uz liječničke konzultacije, obratiti pažnju i na opće zdravstveno stanje i ojačavanje imunosnog sustava kroz zdravu prehranu, adekvatan odmor i umjerenu tjelovježbu.

Povezani članci

Related

Važnost čišćenja lica

Čišćenje lica predstavlja proces uklanjanja nečistoća, viška masnoće, mrtvih stanica kože, šminke te drugih potencijalno štetnih tvari s površine kože. Uobičajeno se koriste blagi čistači, tonici, gelovi i drugi proizvodi za čišćenje. Čišćenje lica igra ključnu ulogu...

read more

Što je to depresija?

Depresija je ozbiljan poremećaj raspoloženja koji ima znatan utjecaj na ljude diljem svijeta. Ona se očituje dugotrajnom tugom, gubitkom interesa za uobičajene aktivnosti i emotivnom boli. Različiti čimbenici, kao što su stres, traumatični događaji, genetika, loše...

read more
Show Buttons
Hide Buttons