Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logoPerut – kako se riješiti perutanja kože?

Ljuštenje, svrbež u području vlasišta, crvena žarišta prekrivena bijelim ljuskama – sve su to nelagodni simptomi s kojima se susreću svi oni koji se bore s problemom peruti. Zašto dolazi do nastanka peruti, možemo li ga se riješiti i je li perut isto što i seboroični dermatitis?

Perut

Perut: problem s kojim se suočava gotovo polovica svjetskog stanovništva.

Perut ćete prepoznati po njenoj žuto-sivoj boji i masnom izgledu. Često ju prati i nadraženo vlasište koje svrbi. Simptomi se pogoršavaju uslijed stresa, umora i zimskih niskih temperatura. Sam uzrok nastanka nije sasvim jasan. Znanstvene teorije govore kako je riječ o kombinaciji okolišnih i genetskih čimbenika, neravnoteži hormona, neurednoj prehrani, mikroorganizmima i stresu.

Seboroični dermatitis

Valja razlikovati perut i seboroični dermatitis. Seboroični dermatitis je kronična upalna bolest vlasišta i drugih dijelova tijela na kojima su žlijezde lojnice. Bolest je to koja se pojavljuje postupno, a čiji intenzitet varira. Ponekad je praćen izrazito jakim upalama i ljuštenjem i teško ga je razlikovati od psorijaze vlasišta. I dok je perut više estetski problem, seboroični dermatitis ozbiljan je zdravstveni problem koji zahtijeva sistematični liječnički pristup.

Liječenje

Liječenje je usmjereno na otklanjanje simptoma. U tu svrhu napravljeni su različiti medicinski šamponi sa sastojcima koji sprječavaju ljuskanje. Uz njih, dostupne su i kreme s ketokonazolom i kortikosteroidni losioni. U liječenju si možete pomoći i sami – uklonite uzročnike stresa iz života, boravite na suncu kako biste zadovoljili potrebe kože za D vitaminom i obogatite svoju prehranu namirnicama bogatim vitaminima (posebno A, B, C, E), kalcijem, cinkom, bakrom i omega-3 masnim kiselinama. Takva prehrana potaknut će regeneraciju tkiva, osnažiti imunitet i pospješiti kontrolu alergijske reakcije. Uz pravilnu i uravnoteženu prehranu, pripazite i da ste dovoljno hidratizirani jer adekvatan unos tekućine (prvenstveno vode i nezaslađenih čajeva) pomaže u izbacivanju toksina iz tijela i blagotvorno djeluje na stanice kože.

Povezani članci

Related

Važnost čišćenja lica

Čišćenje lica predstavlja proces uklanjanja nečistoća, viška masnoće, mrtvih stanica kože, šminke te drugih potencijalno štetnih tvari s površine kože. Uobičajeno se koriste blagi čistači, tonici, gelovi i drugi proizvodi za čišćenje. Čišćenje lica igra ključnu ulogu...

read more

Što je to depresija?

Depresija je ozbiljan poremećaj raspoloženja koji ima znatan utjecaj na ljude diljem svijeta. Ona se očituje dugotrajnom tugom, gubitkom interesa za uobičajene aktivnosti i emotivnom boli. Različiti čimbenici, kao što su stres, traumatični događaji, genetika, loše...

read more
Show Buttons
Hide Buttons