Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logoPerut – kako se riješiti perutanja kože?

Ljuštenje, svrbež u području vlasišta, crvena žarišta prekrivena bijelim ljuskama – sve su to nelagodni simptomi s kojima se susreću svi oni koji se bore s problemom peruti. Zašto dolazi do nastanka peruti, možemo li ga se riješiti i je li perut isto što i seboroični dermatitis?

Perut

Perut: problem s kojim se suočava gotovo polovica svjetskog stanovništva.

Perut ćete prepoznati po njenoj žuto-sivoj boji i masnom izgledu. Često ju prati i nadraženo vlasište koje svrbi. Simptomi se pogoršavaju uslijed stresa, umora i zimskih niskih temperatura. Sam uzrok nastanka nije sasvim jasan. Znanstvene teorije govore kako je riječ o kombinaciji okolišnih i genetskih čimbenika, neravnoteži hormona, neurednoj prehrani, mikroorganizmima i stresu.

Seboroični dermatitis

Valja razlikovati perut i seboroični dermatitis. Seboroični dermatitis je kronična upalna bolest vlasišta i drugih dijelova tijela na kojima su žlijezde lojnice. Bolest je to koja se pojavljuje postupno, a čiji intenzitet varira. Ponekad je praćen izrazito jakim upalama i ljuštenjem i teško ga je razlikovati od psorijaze vlasišta. I dok je perut više estetski problem, seboroični dermatitis ozbiljan je zdravstveni problem koji zahtijeva sistematični liječnički pristup.

Liječenje

Liječenje je usmjereno na otklanjanje simptoma. U tu svrhu napravljeni su različiti medicinski šamponi sa sastojcima koji sprječavaju ljuskanje. Uz njih, dostupne su i kreme s ketokonazolom i kortikosteroidni losioni. U liječenju si možete pomoći i sami – uklonite uzročnike stresa iz života, boravite na suncu kako biste zadovoljili potrebe kože za D vitaminom i obogatite svoju prehranu namirnicama bogatim vitaminima (posebno A, B, C, E), kalcijem, cinkom, bakrom i omega-3 masnim kiselinama. Takva prehrana potaknut će regeneraciju tkiva, osnažiti imunitet i pospješiti kontrolu alergijske reakcije. Uz pravilnu i uravnoteženu prehranu, pripazite i da ste dovoljno hidratizirani jer adekvatan unos tekućine (prvenstveno vode i nezaslađenih čajeva) pomaže u izbacivanju toksina iz tijela i blagotvorno djeluje na stanice kože.

Povezani članci

Related

Što je to angina pektoris?

Angina pektoris je bolno stanje koje se manifestira kao nelagodnost, pritisak, stezanje ili bol u prsima. To je često simptom srčane bolesti, posebno koronarne arterijske bolesti, koja uzrokuje suženje ili blokadu krvnih žila koje opskrbljuju srce krvlju. Glavni...

read more
Show Buttons
Hide Buttons