Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logo



Madeži – napravite pregled na vrijeme

Osobe s velikom količinom madeža imaju veći rizik da je neki od tih madeža atipičan koji može ukazivati na melanom. Većina madeža pojavljuje se u adolescenciji, ali se pojavljuju i u ranom djetinjstvu te mogu biti prisutni i kod rođenja.

Madeži su dobroćudne promjene na koži koje mogu biti boje kože ili svjetlo do tamno smeđe boje, plavi, pigmentirani, u razini kože ili izdignuti, bez dlaka ili s dlakama. Veličina madeža može biti od milimetra do nekoliko centimetara, dok kongenitalni madeži koji su prisutni već kod rođenja mogu zahvaćati i veće površine.

ABCDEFG pravilo za madeže

Kod madeža postoji pravilo prema kojem je lako pratiti njihov razvoj. To je pravilo ABCDEFG (engl. Asymmetry, Border, Color, Diameter, Elevation/evolution, Feeling, Growth). 

A – važno je pratiti postaje li madež asimetričan

B – ima li madež nejasne i nepravilne rubove?

C – madeži koji postanu plavi, sivi, tamnosmeđi, crni ili u više nijansi su razlog za posjet dermatologu

D – promjer madeža do 6 mm smatra se normalnim osim u slučaju pojave drugih promjena uz povećanje

E – madeži koji se uzdižu iznad razine kože također su znakovi za alarm i treba ih pregledati

F – ako se kod madeža pojavljuje osjećaj svrbeža, pečenja ili boli svakako posjetite dermatologa

G – kod bilo koje vrste rasta madeža, izvan normalnih dimenzija, postoji mogućnost da se radi o melanomu

Dermatološki pregled

Dermatološki pregled nužan je kod osoba s velikim brojem madeža te kod osoba s promjenama na madežima. Dermatolog će prilikom posjeta uzeti Vašu anamnezu te detaljno pregledati madeže. Sukladno rezultatima pregleda će dermatolog odrediti je li potrebno odstraniti neki od madeža te koliko često biste trebali dolaziti na pregled.

Dermatologu pokažite sve promjene koje ste primijetili. Iako se nekada može ustanoviti da se radi o običnom madežu, bolje je na vrijeme provjeriti kako ne bi došlo do daljnjih komplikacija.

Povezani članci

Related

Važnost čišćenja lica

Čišćenje lica predstavlja proces uklanjanja nečistoća, viška masnoće, mrtvih stanica kože, šminke te drugih potencijalno štetnih tvari s površine kože. Uobičajeno se koriste blagi čistači, tonici, gelovi i drugi proizvodi za čišćenje. Čišćenje lica igra ključnu ulogu...

read more

Što je to depresija?

Depresija je ozbiljan poremećaj raspoloženja koji ima znatan utjecaj na ljude diljem svijeta. Ona se očituje dugotrajnom tugom, gubitkom interesa za uobičajene aktivnosti i emotivnom boli. Različiti čimbenici, kao što su stres, traumatični događaji, genetika, loše...

read more
Show Buttons
Hide Buttons