Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logoKAPILARE NA NOGAMA – uzroci, simptomi i liječenje

Kapilare na nogama su manje krvne žile koje povezuju vene i arterije. Njihova glavna zadaća je prijenos tvari između krvi i tkiva. Riječ je o kompleksnom području u kojem se, poglavito kod nježnijeg spola, često javlja kronična venska insuficijencija koja nije samo estetski već je i medicinski problem.

Kako nastaju vene na nogama?

Krvne žile imaju zaliske koji sprječavaju povrat krvi tako da se zatvaraju nakon što propuste krv koja venama teče prema srcu. Zalisci se mogu opustiti i u tom slučaju njihova funkcija slabi što posljedično vodi do širenja krvnih žila i nastanka proširenih vena. 

Između 25 i 50 posto odrasle populacije boluje od kronične venske insufijencije, dok 5 do 15 posto ljudi boluje od teškog oblika bolesti. Na početku bolesti javljaju se površinske ispucale kapilare i vene, a kako bolest napreduje dolazi i do stvaranja proširenih vena, otoka nogu i kroničnih rana, obično prisutnih kod osoba starije životne dobi. Najčešći simptomi koji se javljaju su osjećaj težine i umora u nogama, a ponekad se javljaju i grčevi, češće prisutni preko noći. Važno je napomenuti kako se navedeni simptomi mogu javiti bez da se na koži vide znakovi venske bolesti.

Kako liječiti vene na nogama?

Nakon inicijalnog pregleda na kojem će se utvrditi klinička slika i prema nalazu dopplera vena i arterija donjih ekstremiteta, liječnik specijalist odredit će terapiju za vene. U slučaju upalnih promjena propisat će korištenje krema, u određenim slučajevima uz antibiotsku terapiju.

U slučaju da je potrebno uklanjanje kapilara na nogama, ono se može uspješno provesti metodom sklerozacije. Postupak se radi na način da se u vene ubrizgava tvar koja utječe na zatvaranje lumena vene. Sklerozacija je bezbolna, a provodi se pod vizualnom kontrolom ili pod kontrolom ultrazvuka. U težim slučajevima potrebno je i kirurško liječenje.

Povezani članci

Related

Fibromi i sve što trebati znati o njima

Jeste li ikada na svome tijelu zapazili promjenu na koži u obliku viseće bradavice? Možda niste znali da se radi o fibromu i vjerojatno ste se u tom trenutku zabrinuli. Što su ustvari fibromi i što sve trebamo znati o njima? Što su fibromi? Mogu biti: maleni, veliki,...

read more

Madeži – napravite pregled na vrijeme

Osobe s velikom količinom madeža imaju veći rizik da je neki od tih madeža atipičan koji može ukazivati na melanom. Većina madeža pojavljuje se u adolescenciji, ali se pojavljuju i u ranom djetinjstvu te mogu biti prisutni i kod rođenja. Madeži su dobroćudne promjene...

read more
Show Buttons
Hide Buttons