Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logoKako do savršene šalice kave u vašem domu

Vrlo moderan i lak način pripreme kave bilo kada i bilo gdje, jest uz pomoć kućnih aparata za kavu. Danas su rasprostranjeni u poslovnim prostorima, domovima, čekaonicama, benzinskim pumpama, a zajedničko im je to što mogu osigurati dobro poznatu aromu kave jednostavnim pritiskom na tipku.

Komfor i sve povoljnije cijene ovih uređaja učinile su da tražnja za njima poraste i među fizičkim osobama a ne samo poslovnim korisnicima. Zajedno sa većim interesom ide i raznovrsnost ukusa kave koji se dobije uz samo jedan pritisak na tipku.. Jednostavno održavanje aparata, višegodišnja upotreba i nepromijenjena svojstva tijekom vremena, neke su od prednosti ovih modernih uređaja.

Automatizirani aparati za kavu

Automatski aparati za kavu znače jednostavnost za krajnjeg korisnika. Pokreću se samo jednim pritiskom na tipku, bez ikakvih mehaničkih radnji. Voda se stavlja u odvojenu posudu, koja se nalazi uz aparat, i pod pritiskom prolazi kroz filter, miješajući se sa sadržajem vrećice ili kapsule za kavu. Karakterizira ih potpuno automatiziran proces, jer se aparat sam isključuje zaustavlja kad je izabrani napitak spreman. Veliki broj ovakvih caffe aparata funkcionira po principu korištenja takozvanih kapsula za kavu, gdje je odabrana mješavina kava spakirana u aluminijsku kapsulu, koja se ubacuje u aparat. Aparat kroz kapsulu provodi vruću vodu pod odgovarajućim pritiskom i brzo i lako dobijete željeni napitak. Kapsule za kavu su danas u trendu, jer daju nevjerojatno veliki broj ukusa, egzotične arome i osjećaj kakav rijetko koja kava može izazvati, a njihovo korištenje je krajnje lako.

Poluautomatski aparati za kavu

Nešto tradicionalnija varijanta, koja je pogodna za kavu u zrnu, vrećici ili samljevenu varijantu koja se dozira, jesu poluautomatski aparati. Ovaj tip uređaja funkcionira slično kao i automatski, ali je proces zahtjevniji u pogledu potrebnih „pritisaka“ na tipke. Funkcioniraju po principu postojanja pumpe, koja vrši pritisak na filter, istovremeno upuštajući vruću vodu za kavu. Potreban je dodir tipke za uključenje, ali i za isključenje kada se smatra da je kava pripremljena. Ovaj aparat za kavu ne prepoznaje sam završetak procesa spremanja, i zato je poluautomatski. Na ovom aparatu se može pripremiti veliki broj različitih kava, a najpogodniji su za klasični espresso.

Superautomatizirani aparati za kavu

Iako bi prema nazivu ovaj aparat treba imati najveći stupanj automatiziranog procesa, to je donekle i točno. Potpuno samostalno aparat može samljeti kavu u zrnu, vrše pritisak, miješaju sa vodom i signaliziraju kada je napitak gotov. Vrlo je moderan aparat, ali ukus kave je prilično nepredvidiv. On zavisi od doziranja, dodatka mlijeka, zaslađivača i drugih aroma. Sama kvaliteta aparata utječe na sustav i efikasnost pripreme kave. Funkcionira po principu programiranja, tako da kada se podese svi parametri, uloga čovjeka više nije neophodna, sve do služenja ili ispijanja omiljenih ukusa kave – ukoliko su programirani kako treba. Odlično su rješenje za restorane i kafiće, jer je moguća isplativost kupovinom većih pakiranja kave u zrnu, koja se jednostavno dozira i nakon programiranja sve je na superautomatskom aparatu.

Aparati za kavu su vrlo raznovrsni i na tržištu se može pronaći veliki broj univerzalnih ili specijaliziranih modela. Neki su namijenjeni za kavu u zrnu ili mljevenu, drugi su odlični za kapsule koje su u trendu, a treći ipak za doziranje manjih pakiranja poput instant i sličnih vrećica. Jedno je sigurno: svatko ima svoj recept za savršenu kavu i aparat treba izabrati po tome.

Povezani članci

Related

Nakit kao dio ljudske kulture

Nakit je uvijek bio dio ljudske kulture. Čak i u periodu kada su ljudi prvi put počeli koristiti odeću i alate prije nekih stotinjak tisuća godina, nakit se proizvodio od svih vrsta dostupnog materijala: kamena, životinjske kože, pera, biljaka, kostiju, školjki, od...

read more

Užitak življenja uz bazen

Razlike između stanovanja u stanu i u kući mogu biti brojne. U stanu ima manje posla oko održavanja, manji su troškovi i režije, dok je prednost kuće s dvorištem „sloboda“ i prostor na kojemu obitelji mogu provoditi najviše vremena na otvorenom, uživajući u cvrkutu...

read more