Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logoHipertenzija – što kada vam “skoči” tlak?

Sigurno ste nebrojeno puta čuli da se netko požalio kako je njoj/njemu “skočio” tlak. Visoki tlak ozbiljna je bolest, ujedno i jedna od najčešćih bolesti današnjeg doba. Kako ga otkriti i što napraviti kada se pojavi?

Hipertenzija – tihi ubojica

Hipertenzija je jedna od bolesti koja se otkriva relativno kasno, a često u momentu kada već prouzroči štetu u organizmu. Od pojave prvih simptoma do postavljanja dijagnoze hipertenzije ponekad prođe čak cijelo desetljeće. Kako bismo lakše prepoznali visoki tlak, važno je znati o čemu se zapravo radi.

Hipertenzija je trajno povišenje krvnog tlaka i odnosi se na vrijednosti tlaka koje prelaze 140/90 mmHg. Treba imati na umu da vrijednost krvnog tlaka nije statička te se mijenja po godinama, zbog gubljenja elastičnosti krvnih žila, što posljedično dovodi do većeg otpora protoku krvi i visokog tlaka.

Postoje primarna i sekundarna hipertenzija. Primarnoj je teško utvrditi uzrok, dok se sekundarna javlja kao posljedica drugog zdravstvenog stanja, najčešće bolesti bubrega.

Kako sniziti visoki tlak

Hipertenzija se liječi pomoću lijekova i to najčešće pomoću kombinacije lijekova za visoki tlak. Uz terapiju, pozitivne učinke u borbi s visokim tlakom imaju i zdrave životne navike. Uravnotežite prehranu i uvedite tjelesnu aktivnost umjerenog intenziteta (npr. šetnje, plivanje, vožnju biciklom) nekoliko puta tjedno.

Vaša prehrana trebala bi biti obogaćena plavom ribom, svježim voćem i povrćem te orašastim plodovima. Izbjegavajte unos alkohola, šećera i soli. Pušite li, savjetujemo vam da prestanete, s obzirom na to da pušenje ubrzava proces zadebljanja stijenki krvnih žila.

Ako je i vaša svakodnevica stresna, pronađite način za što bolje nošenje sa stresnim situacijama. U tome bi vam mogla pomoći glazba, i to najviše klasična. Naime, dokazano je da  glazba u kombinaciji s polaganim disanjem i opuštanjem, mogu pomoći pri snižavanju krvnog tlaka i to čak za nekoliko mmHg!

Povezani članci

Related

Upravljanje alergijom na sunce

Upravljanje alergijom na sunce uključuje izbjegavanje izlaganja sunčevim zrakama tijekom perioda najjačeg UV zračenja (obično od 10:00 do 16:00 sati), nošenje zaštitne odjeće i korištenje kreme za sunčanje s visokim faktorom zaštite od UV zračenja. Za teže slučajeve...

read more
Show Buttons
Hide Buttons