Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logoHipertenzija – što kada vam “skoči” tlak?

Sigurno ste nebrojeno puta čuli da se netko požalio kako je njoj/njemu “skočio” tlak. Visoki tlak ozbiljna je bolest, ujedno i jedna od najčešćih bolesti današnjeg doba. Kako ga otkriti i što napraviti kada se pojavi?

Hipertenzija – tihi ubojica

Hipertenzija je jedna od bolesti koja se otkriva relativno kasno, a često u momentu kada već prouzroči štetu u organizmu. Od pojave prvih simptoma do postavljanja dijagnoze hipertenzije ponekad prođe čak cijelo desetljeće. Kako bismo lakše prepoznali visoki tlak, važno je znati o čemu se zapravo radi.

Hipertenzija je trajno povišenje krvnog tlaka i odnosi se na vrijednosti tlaka koje prelaze 140/90 mmHg. Treba imati na umu da vrijednost krvnog tlaka nije statička te se mijenja po godinama, zbog gubljenja elastičnosti krvnih žila, što posljedično dovodi do većeg otpora protoku krvi i visokog tlaka.

Postoje primarna i sekundarna hipertenzija. Primarnoj je teško utvrditi uzrok, dok se sekundarna javlja kao posljedica drugog zdravstvenog stanja, najčešće bolesti bubrega.

Kako sniziti visoki tlak

Hipertenzija se liječi pomoću lijekova i to najčešće pomoću kombinacije lijekova za visoki tlak. Uz terapiju, pozitivne učinke u borbi s visokim tlakom imaju i zdrave životne navike. Uravnotežite prehranu i uvedite tjelesnu aktivnost umjerenog intenziteta (npr. šetnje, plivanje, vožnju biciklom) nekoliko puta tjedno.

Vaša prehrana trebala bi biti obogaćena plavom ribom, svježim voćem i povrćem te orašastim plodovima. Izbjegavajte unos alkohola, šećera i soli. Pušite li, savjetujemo vam da prestanete, s obzirom na to da pušenje ubrzava proces zadebljanja stijenki krvnih žila.

Ako je i vaša svakodnevica stresna, pronađite način za što bolje nošenje sa stresnim situacijama. U tome bi vam mogla pomoći glazba, i to najviše klasična. Naime, dokazano je da  glazba u kombinaciji s polaganim disanjem i opuštanjem, mogu pomoći pri snižavanju krvnog tlaka i to čak za nekoliko mmHg!

Povezani članci

Related

Važnost čišćenja lica

Čišćenje lica predstavlja proces uklanjanja nečistoća, viška masnoće, mrtvih stanica kože, šminke te drugih potencijalno štetnih tvari s površine kože. Uobičajeno se koriste blagi čistači, tonici, gelovi i drugi proizvodi za čišćenje. Čišćenje lica igra ključnu ulogu...

read more

Što je to depresija?

Depresija je ozbiljan poremećaj raspoloženja koji ima znatan utjecaj na ljude diljem svijeta. Ona se očituje dugotrajnom tugom, gubitkom interesa za uobičajene aktivnosti i emotivnom boli. Različiti čimbenici, kao što su stres, traumatični događaji, genetika, loše...

read more
Show Buttons
Hide Buttons