Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logoFibromi i sve što trebati znati o njima

Jeste li ikada na svome tijelu zapazili promjenu na koži u obliku viseće bradavice? Možda niste znali da se radi o fibromu i vjerojatno ste se u tom trenutku zabrinuli. Što su ustvari fibromi i što sve trebamo znati o njima?

Što su fibromi?

Mogu biti: maleni, veliki, smeđe boje, boje kože, izgledati poput visećih bradavica, biti plosnati… Sve su to različiti oblici iste pojave – fibroma. Fibromi su ponekad praćeni svrbežom, peckanjem, oticanjem, osjetljivošću i krvarenjem, a rijetko se šire.

Fibromi su benignog karaktera. Osim razloga funkcionalne ili estetske prirode, ne postoji nužna potreba za njihovim uklanjanjem. Iako još ne znamo zašto se javljaju, znanstvenici pretpostavljaju da njihovom nastanku kumuje genetika, pretilost, određene bolesti ili kao posljedica fibromatoze.

Koje su vrste fibroma i kako se liječe?

Dvije vrste koje se najčešće javljaju su dermatofibromi i meki fibromi. Dermatofibromi se javljaju više kod žena, dok su meki fibromi podjednako javljaju kod oba spola. Obje vrste fibroma su benigne i uklanjaju se tek ako izazivaju smetnje u svakodnevnom funkcioniranju ili ako stvaraju estetski problem.

U ostale vrste fibroma spadaju: fibromi u ustima, neurofibromi, angiofibromi, periungvalni fibromi te fibromi na spolovilu ili u maternici. Sve vrste uspješno se liječe različitim metodama po preporuci dermatologa. Dermatolog će preporučiti njihovo kirurško uklanjanje ili uklanjanje metodom elektrokoagulacije, laserom ili aplanacijom. Po uklanjanju fibroma na tom mjestu može nastati krasta koju je potrebno tretirati lokalnim antibiotikom i paziti na higijenu kako bi rana zacijelila u što kraćem vremenskom periodu.

Kao i kada je u pitanju pregled madeža cijena ne bi smjela biti presudan faktor pri odabiru dermatologa kojem ćete se obratiti s ovim problemom. Vodite računa da je riječ o iskusnom i stručnom specijalistu, koji će na temelju bogatog kliničkog iskustva pronaći odgovarajuće rješenje za Vaše specifično stanje.

Povezani članci

Related

Upravljanje alergijom na sunce

Upravljanje alergijom na sunce uključuje izbjegavanje izlaganja sunčevim zrakama tijekom perioda najjačeg UV zračenja (obično od 10:00 do 16:00 sati), nošenje zaštitne odjeće i korištenje kreme za sunčanje s visokim faktorom zaštite od UV zračenja. Za teže slučajeve...

read more
Show Buttons
Hide Buttons