Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logoFibromi i sve što trebati znati o njima

Jeste li ikada na svome tijelu zapazili promjenu na koži u obliku viseće bradavice? Možda niste znali da se radi o fibromu i vjerojatno ste se u tom trenutku zabrinuli. Što su ustvari fibromi i što sve trebamo znati o njima?

Što su fibromi?

Mogu biti: maleni, veliki, smeđe boje, boje kože, izgledati poput visećih bradavica, biti plosnati… Sve su to različiti oblici iste pojave – fibroma. Fibromi su ponekad praćeni svrbežom, peckanjem, oticanjem, osjetljivošću i krvarenjem, a rijetko se šire.

Fibromi su benignog karaktera. Osim razloga funkcionalne ili estetske prirode, ne postoji nužna potreba za njihovim uklanjanjem. Iako još ne znamo zašto se javljaju, znanstvenici pretpostavljaju da njihovom nastanku kumuje genetika, pretilost, određene bolesti ili kao posljedica fibromatoze.

Koje su vrste fibroma i kako se liječe?

Dvije vrste koje se najčešće javljaju su dermatofibromi i meki fibromi. Dermatofibromi se javljaju više kod žena, dok su meki fibromi podjednako javljaju kod oba spola. Obje vrste fibroma su benigne i uklanjaju se tek ako izazivaju smetnje u svakodnevnom funkcioniranju ili ako stvaraju estetski problem.

U ostale vrste fibroma spadaju: fibromi u ustima, neurofibromi, angiofibromi, periungvalni fibromi te fibromi na spolovilu ili u maternici. Sve vrste uspješno se liječe različitim metodama po preporuci dermatologa. Dermatolog će preporučiti njihovo kirurško uklanjanje ili uklanjanje metodom elektrokoagulacije, laserom ili aplanacijom. Po uklanjanju fibroma na tom mjestu može nastati krasta koju je potrebno tretirati lokalnim antibiotikom i paziti na higijenu kako bi rana zacijelila u što kraćem vremenskom periodu.

Kao i kada je u pitanju pregled madeža cijena ne bi smjela biti presudan faktor pri odabiru dermatologa kojem ćete se obratiti s ovim problemom. Vodite računa da je riječ o iskusnom i stručnom specijalistu, koji će na temelju bogatog kliničkog iskustva pronaći odgovarajuće rješenje za Vaše specifično stanje.

Povezani članci

Related

Važnost čišćenja lica

Čišćenje lica predstavlja proces uklanjanja nečistoća, viška masnoće, mrtvih stanica kože, šminke te drugih potencijalno štetnih tvari s površine kože. Uobičajeno se koriste blagi čistači, tonici, gelovi i drugi proizvodi za čišćenje. Čišćenje lica igra ključnu ulogu...

read more

Što je to depresija?

Depresija je ozbiljan poremećaj raspoloženja koji ima znatan utjecaj na ljude diljem svijeta. Ona se očituje dugotrajnom tugom, gubitkom interesa za uobičajene aktivnosti i emotivnom boli. Različiti čimbenici, kao što su stres, traumatični događaji, genetika, loše...

read more
Show Buttons
Hide Buttons