Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logoEKG pregled – kada je potrebno nositi holter?

Kada osjetite bilo kakve tegobe u predjelu prsa, trebali biste se naručiti na kardiološki pregled. Kardiološki pregledi uvijek uključuju pretragu EKG-om, no u nekim slučajevima potrebno je pratiti rad srca u kontinuiranom periodu. U takvim slučajevima propisuje se nošenje EKG holtera.

EKG

EKG (elektrokardiogram) je sastavni dio svakog kardiološkog pregleda jer omogućava dijagnosticiranje raznih srčanih bolesti pacijenta. EKG uređaj snima i bilježi električne aktivnosti srca u mirovanju te omogućuje brzu procjenu stanja pacijenta jer je nalaz gotov u samo nekoliko minuta.

Ekg pregled preporučuje se svim pacijentima koji osjećaju nelagodu u području prsnog koša, a koja može biti povezana sa srčanim udarom, aritmijom, tahikardijom i slično. Za pregled putem EKG-a nisu potrebne posebne pripreme i sam pregled je brz i bezbolan. Kod pregleda je važno da je pacijentu ugodno i toplo kako drhtanje ne bi utjecalo na rezultate.

Kada samo pregled EKG-om ne daje dovoljne rezultate, pacijent se upućuje na dodatne pretrage kao što su UZV srca, EKG holter i ergometrija.

EKG holter

Ponekad  pregled EKG-om u ordinaciji nije dovoljan jer postoji mogućnost da se simptomi ne pojave u tom periodu. U takvim situacijama pacijentima se propisuje nošenje prijenosnog EKG-a, odnosno EKG holtera.

EKG holter je mali uređaj kojeg pacijent nosi kroz propisani period, uglavnom 24 – 72 sata. Holter snima i bilježi sve promjene u srčanom ritmu i otkucajima, a pacijent u tom periodu mora voditi dnevnik kako bi se sve te informacije mogle usporediti u svrhu otkrivanja problema.

Prije postavljanja EKG holtera preporučuje se da se pacijent okupa ili otušira jer se uređaj ne smije smočiti u periodu nošenja.

Na sve vrste kardioloških pregleda poželjno je donijeti nalaze svih prethodnih pretraga kako bi se mogla dobiti potpuna slika stanja pacijenta.

Povezani članci

Related

Važnost čišćenja lica

Čišćenje lica predstavlja proces uklanjanja nečistoća, viška masnoće, mrtvih stanica kože, šminke te drugih potencijalno štetnih tvari s površine kože. Uobičajeno se koriste blagi čistači, tonici, gelovi i drugi proizvodi za čišćenje. Čišćenje lica igra ključnu ulogu...

read more

Što je to depresija?

Depresija je ozbiljan poremećaj raspoloženja koji ima znatan utjecaj na ljude diljem svijeta. Ona se očituje dugotrajnom tugom, gubitkom interesa za uobičajene aktivnosti i emotivnom boli. Različiti čimbenici, kao što su stres, traumatični događaji, genetika, loše...

read more
Show Buttons
Hide Buttons