Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logoEKG pregled – kada je potrebno nositi holter?

Kada osjetite bilo kakve tegobe u predjelu prsa, trebali biste se naručiti na kardiološki pregled. Kardiološki pregledi uvijek uključuju pretragu EKG-om, no u nekim slučajevima potrebno je pratiti rad srca u kontinuiranom periodu. U takvim slučajevima propisuje se nošenje EKG holtera.

EKG

EKG (elektrokardiogram) je sastavni dio svakog kardiološkog pregleda jer omogućava dijagnosticiranje raznih srčanih bolesti pacijenta. EKG uređaj snima i bilježi električne aktivnosti srca u mirovanju te omogućuje brzu procjenu stanja pacijenta jer je nalaz gotov u samo nekoliko minuta.

Ekg pregled preporučuje se svim pacijentima koji osjećaju nelagodu u području prsnog koša, a koja može biti povezana sa srčanim udarom, aritmijom, tahikardijom i slično. Za pregled putem EKG-a nisu potrebne posebne pripreme i sam pregled je brz i bezbolan. Kod pregleda je važno da je pacijentu ugodno i toplo kako drhtanje ne bi utjecalo na rezultate.

Kada samo pregled EKG-om ne daje dovoljne rezultate, pacijent se upućuje na dodatne pretrage kao što su UZV srca, EKG holter i ergometrija.

EKG holter

Ponekad  pregled EKG-om u ordinaciji nije dovoljan jer postoji mogućnost da se simptomi ne pojave u tom periodu. U takvim situacijama pacijentima se propisuje nošenje prijenosnog EKG-a, odnosno EKG holtera.

EKG holter je mali uređaj kojeg pacijent nosi kroz propisani period, uglavnom 24 – 72 sata. Holter snima i bilježi sve promjene u srčanom ritmu i otkucajima, a pacijent u tom periodu mora voditi dnevnik kako bi se sve te informacije mogle usporediti u svrhu otkrivanja problema.

Prije postavljanja EKG holtera preporučuje se da se pacijent okupa ili otušira jer se uređaj ne smije smočiti u periodu nošenja.

Na sve vrste kardioloških pregleda poželjno je donijeti nalaze svih prethodnih pretraga kako bi se mogla dobiti potpuna slika stanja pacijenta.

Povezani članci

Related

Show Buttons
Hide Buttons