Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logoBurnout – epidemija izgaranja na radnom mjestu

Imate osjećaj da su izazovi s kojima se nosite na radnom mjestu sve veći? Gubite motivaciju, sve više ste nezadovoljni i na rubu „pucanja“? Niste jedini! Sve je više onih koji se žale na burnout sindrom.

Što je burnout sindrom?

Sindrom izgaranja prepoznat je od strane Svjetske zdravstvene organizacije kao profesionalni fenomen kojem je uzrok kronični stres na poslu. Osobe kod kojih se pojavi ovaj sindrom nisu u stanju nositi se s tim stresom na učinkovit način. Pritisci na poslu veliki su i od radnika se očekuje sve više, uz vrlo male resurse, što dovodi do preopterećenja i „pucanja“.

U tom trenu pojavljuju se razni simptomi, koji se mogu podijeliti u emocionalne, tjelesne i bihevioralne. Burnout simptomi raznoliki su, a u najčešće se ubrajaju: kronični umor, apatija, pad imuniteta, otuđenost, ljutnja, izljevi frustracija, smanjena produktivnost i bespomoćnost.

Ovaj sindrom ne razvija se naglo, već se dugo „kuha“ unutar osoba. Dijagnoza se postavlja u trenutku kada burnout simptomi traju minimalno 14 dana i značajno smanjuju radnu sposobnost.

Kako se liječi burnout sindrom?

Burnout sindrom prije svega je važno prepoznati na vrijeme. Pravodobna reakcija od esencijalne je važnosti. Ne libite se potražiti pomoć psihologa ili psihijatra. To su stručne osobe koje imaju veliko iskustvo i mogu vam pružiti korisne alate za lakše nošenje s vašom situacijom. Po potrebi, propisat će vam medikamentoznu terapiju (anksiolitike, hipnotike, sedative).

Pomoći si možete i sami! Usredotočite se na sebe i stavite se na prvo mjesto. Nastojte zadovoljiti vlastite potrebe, odvojite vrijeme za hobije i rituale koji vas raduju i okrenite se zdravom načinu života – uravnotežena prehrana, tjelovježba, opuštanje i smanjenje obveza. Naučite reći ne i postavite granice ondje gdje su potrebne. Ne dozvolite da vas emocionalni problemi preuzmu i pronađite način za lakše nošenje sa stresnim situacijama. Zapamtite: uvijek možete promijeniti posao i raditi u okolini koja vas čini sretnima!

Povezani članci

Related

Važnost čišćenja lica

Čišćenje lica predstavlja proces uklanjanja nečistoća, viška masnoće, mrtvih stanica kože, šminke te drugih potencijalno štetnih tvari s površine kože. Uobičajeno se koriste blagi čistači, tonici, gelovi i drugi proizvodi za čišćenje. Čišćenje lica igra ključnu ulogu...

read more

Što je to depresija?

Depresija je ozbiljan poremećaj raspoloženja koji ima znatan utjecaj na ljude diljem svijeta. Ona se očituje dugotrajnom tugom, gubitkom interesa za uobičajene aktivnosti i emotivnom boli. Različiti čimbenici, kao što su stres, traumatični događaji, genetika, loše...

read more
Show Buttons
Hide Buttons