Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logoAtopijski dermatitis – sve što trebate znati

Svrbež, upala, suhoća kože, crvenilo, perutanje,  razgrebana koža i rane – sve su to simptomi ove najčešće kožne upalne bolesti. U polovici svih slučajeva javit će se kod naših najmlađih: dojenčadi i djece. To je bolest za koju nema lijeka, no to ne znači da ne postoje mnogi uspješni načini koji omogućuju normalan suživot s atopijom.

Atopijski dermatitis

Simptomi atopijskog dermatitisa obično se pojavljuju u predjelu lica i vrata, na laktovima i koljenima te na koži oko očiju. Simptomi mogu varirati u intenzitetu i trajanju, a najčešće se pogoršavaju zimi, kada su temperature niske, a zrak suh. Genetsko nasljeđe najzaslužnije je za razvoj bolesti kod dojenčadi i djece. Rjeđe se javlja kod odraslih, a klinička slika slična je kao kod djece. Dermatitis na rukama i dermatitis na licu prisutni su kod najvećeg broja oboljelih, a kako bi im doskočili preporučuju se pravilna hidratacija i njega proizvodima namijenjenim atopičnoj koži.

Dermatitis – liječenje

Ne postoji ista formula za svakoga kada je u pitanju liječenje dermatitisa. Svaka koža je specifična, stoga je odluku o liječenju potrebno prepustiti dermatologu, kako bi ono bilo što uspješnije. Atopijski dermatitis liječi se lijekovima kao što su: lokalni kortikosteroidi, antihistaminici, antiseptici, imunomodulatori, imunosupresivi i biološki lijekovi. Uz lijekove, od velike su pomoći i kreme za njegu kože sklone atopijskom dermatitisu koje štite kožu i ublažavaju simptome, tzv. emolijensi.

Atopijski dermatitis zahtjeva nježan pristup prema koži. Neka voda u kojoj se tuširate bude mlaka, a proizvodi koji koristite za tuširanje prirodni i pH neutralni. Birajte odjeću od laganih i prozračnih materijala, a prostorije u kojima boravite redovito provjetravajte i čistite kako one ne bi bile dom grinjama. U ljetnim mjesecima vodite računa o nanošenju krema s visokim zaštitnim faktorom i pripazite na prekomjerno znojenje jer ono pogoršava simptome.

Povezani članci

Related

Upravljanje alergijom na sunce

Upravljanje alergijom na sunce uključuje izbjegavanje izlaganja sunčevim zrakama tijekom perioda najjačeg UV zračenja (obično od 10:00 do 16:00 sati), nošenje zaštitne odjeće i korištenje kreme za sunčanje s visokim faktorom zaštite od UV zračenja. Za teže slučajeve...

read more
Show Buttons
Hide Buttons