Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logoAnksioznost i preskakanje srca – kada tjeskoba uzme maha

Anksioznost je neugodna pojava s kojom se mnogi od nas susreću u situacijama koje su značajne za naš život. Ponekad se može dogoditi da anksioznost izazove i druge smetnje. Jedna od njih je – preskakanje srca.

Kako su povezani anksioznost i preskakanje srca?

Bilo da se radi o važnom razgovoru za posao, romantičnom spoju ili nekoj drugoj stresnoj životnoj situaciji, moguća je pojava prirodne reakcije na stres koji nazivamo anksioznost. Anksioznost izaziva da se osjećamo uznemireno, tjeskobno, „na iglama“. Pa ipak, uobičajena je to pojava i njeno trajanje zapravo je vrlo kratko, osim kada je riječ o poremećajima anksioznosti. Anksioznost i preskakanje srca su povezani.

Što su poremećaji anksioznosti?

Poremećaji anksioznosti predstavljaju ozbiljne emocionalne poremećaje. Oni ograničavaju osobu u njenom svakodnevnom funkcioniraju, a razvijaju se već u ranoj životnoj dobi – kod mladih adolescenata ili u ranoj mladosti. Te je poremećaje potrebno liječiti. U suprotnom oni mogu onesposobiti osobu te joj izazvati i druge probleme, npr. mogu dovesti do pojave preskakanja srca.

Simptomi anksioznosti – tipovi

Simptomi anksioznosti mogu biti tjelesni, emocionalni, kognitivni i fizički. U njih ubrajamo cijeli niz simptoma: od potištenosti, bijesa, konfuzije, uplašenosti i zabrinutosti do negativnog razmišljanja o sebi, depersonalizacije, kratkoročne nemogućnosti učenja, kardiovaskularnih i respiratornih tegoba te palpitacija srca, mučnine i iznenadnih promjena u krvnom tlaku.

Ovi simptomi razlikuju se od osobe do osobe u njihovom intenzitetu, vrsti i trajanju. Također, mogu biti akutni ili kronični.

Liječenje anksioznosti 

Liječenje anksioznosti složen je proces koji ovisi o obliku anksioznog poremećaja koji je dijagnosticiran kod neke osobe. Ono može biti kombinacija raznih vrsta terapija, a može biti i samo jedna od njih. Terapije koje se propisuju kada je u pitanju liječenje anksioznosti su: lijekovi, kognitivno-bihevioralna terapija i psihoterapija. Uz to, savjetuje se promjena načina života, tj. njegovo poboljšanje u vidu uvođenja zdravije prehrane, odbacivanja poroka i uvođenja redovitog vježbanja prema vlastitim interesima.

Povezani članci

Related

Što je to angina pektoris?

Angina pektoris je bolno stanje koje se manifestira kao nelagodnost, pritisak, stezanje ili bol u prsima. To je često simptom srčane bolesti, posebno koronarne arterijske bolesti, koja uzrokuje suženje ili blokadu krvnih žila koje opskrbljuju srce krvlju. Glavni...

read more
Show Buttons
Hide Buttons