Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logo



Mogu li gastritis i GERB uzrokovati preskakanje srca?

Preskakanje srca može biti uzrokovano raznim promjenama i tegobama u tijelu i ne mora uvijek biti uzrok problem sa srcem. Najčešći drugi razlozi za preskakanje srca su problemi sa želucem. 

Gastritis i GERB

GERB, gastroezofagealna refluksna bolest, izaziva povrat kiseline iz želuca u jednjak, usta i ponekad u gornje dišne puteve. Najčešće izaziva žgaravicu i podrigivanje, a kao posljedica GERB-a javlja se preskakanje srca od želuca i stezanje u prsima. Lijekovi koji se propisuju pacijentima koji boluju od GERB-a također mogu uzrokovati preskakanje srca. Pacijenti simptome GERB-a opisuju kao žareću bol u prsima, kiseo okus u ustima, bolno gutanje, kašalj i promuklost.

Gastritis je upala želučane sluznice i uzrokovan je većinom stresom, autoimunim poremećajima, lijekovima ili je posljedica infekcije nekom bakterijom. GERB i gastritis uzrokuju stvaranje plinova koji su zarobljeni u jednjaku što može dovesti do preskakanja srca te se uz to stvara i više plinovi u želucu te se zbog nadutosti također stvara pritisak na srce.

Smanjenje pojave simptoma

Pacijentima koji boluju od GERB-a i gastritisa svakako se preporučuje ujednačavanje prehrane, izbjegavanje pretjerano začinjene hrane, pušenja i konzumacije alkohola, a također je bitno i jesti polako i nakon jela ostati u uspravnom položaju.

GERB može uzrokovati i druge komplikacije kao što su erozija jednjaka, rane u ustima, kronični bronhitis, oštećenje zubne cakline i kronična promuklost. Za liječenje GERB-a najčešće se koriste inhibitori protonske pumpe (IPP) koji su lijekovi nove generacije te su najuspješniji u liječenju GERB-a. Bitno smanjuju količinu izlučene želučane kiseline i količinu iste koja se refluksom vraća u jednjak.

Svakako, kod pojave promjena na srcu, važno je obratiti se liječniku kako bi se napravile potrebne pretrage i kako bi se na vrijeme moglo početi s potrebnom terapijom bilo da su problemi u srcu ili želucu.

Povezani članci

Related

Upravljanje alergijom na sunce

Upravljanje alergijom na sunce uključuje izbjegavanje izlaganja sunčevim zrakama tijekom perioda najjačeg UV zračenja (obično od 10:00 do 16:00 sati), nošenje zaštitne odjeće i korištenje kreme za sunčanje s visokim faktorom zaštite od UV zračenja. Za teže slučajeve...

read more
Show Buttons
Hide Buttons