Naslovna

Restorani

Vinari|Uljari

Hrana

Turizam

Lifestyle

Kategorije

crogourmet365 logo



Atopijski dermatitis – sve što trebate znati

Svrbež, upala, suhoća kože, crvenilo, perutanje,  razgrebana koža i rane – sve su to simptomi ove najčešće kožne upalne bolesti. U polovici svih slučajeva javit će se kod naših najmlađih: dojenčadi i djece. To je bolest za koju nema lijeka, no to ne znači da ne postoje mnogi uspješni načini koji omogućuju normalan suživot s atopijom.

Atopijski dermatitis

Simptomi atopijskog dermatitisa obično se pojavljuju u predjelu lica i vrata, na laktovima i koljenima te na koži oko očiju. Simptomi mogu varirati u intenzitetu i trajanju, a najčešće se pogoršavaju zimi, kada su temperature niske, a zrak suh. Genetsko nasljeđe najzaslužnije je za razvoj bolesti kod dojenčadi i djece. Rjeđe se javlja kod odraslih, a klinička slika slična je kao kod djece. Dermatitis na rukama i dermatitis na licu prisutni su kod najvećeg broja oboljelih, a kako bi im doskočili preporučuju se pravilna hidratacija i njega proizvodima namijenjenim atopičnoj koži.

Dermatitis – liječenje

Ne postoji ista formula za svakoga kada je u pitanju liječenje dermatitisa. Svaka koža je specifična, stoga je odluku o liječenju potrebno prepustiti dermatologu, kako bi ono bilo što uspješnije. Atopijski dermatitis liječi se lijekovima kao što su: lokalni kortikosteroidi, antihistaminici, antiseptici, imunomodulatori, imunosupresivi i biološki lijekovi. Uz lijekove, od velike su pomoći i kreme za njegu kože sklone atopijskom dermatitisu koje štite kožu i ublažavaju simptome, tzv. emolijensi.

Atopijski dermatitis zahtjeva nježan pristup prema koži. Neka voda u kojoj se tuširate bude mlaka, a proizvodi koji koristite za tuširanje prirodni i pH neutralni. Birajte odjeću od laganih i prozračnih materijala, a prostorije u kojima boravite redovito provjetravajte i čistite kako one ne bi bile dom grinjama. U ljetnim mjesecima vodite računa o nanošenju krema s visokim zaštitnim faktorom i pripazite na prekomjerno znojenje jer ono pogoršava simptome.

Povezani članci

Related

Što je to angina pektoris?

Angina pektoris je bolno stanje koje se manifestira kao nelagodnost, pritisak, stezanje ili bol u prsima. To je često simptom srčane bolesti, posebno koronarne arterijske bolesti, koja uzrokuje suženje ili blokadu krvnih žila koje opskrbljuju srce krvlju. Glavni...

read more
Show Buttons
Hide Buttons