Meneghetti

Mediteranska
Danijela Pifar i Bojan Vuković
Cjenovni rang:

Nekoliko kilometara makadama na trenutak će vas uplašiti da niste zalutali, a onda nakon jednog zavoja trenutačno ćete se zaljubiti u ultramodernu hacijendu od 12 hektara koja se jednostavno savršeno uklapa u okoliš. Tradicijski u kamenu izvana, dok restoran iznutra vodi u neku posve novu dimenziju - kamin, sofe, fotelje - kao da ste u rajskom dnevnom boravku.

Kao što i doliči ovakvome mjestu, oko vas je cijela četa ugodnih, kulturnih i pristojnih konobara, a za stolom se odmah stvaraju četiri vrste domaćih maslinovih ulja, i to od sorti buža, bjelica, leccino i rosulja. Užitak ih je isprobavati, pogotovo kad znate da ste se tek pred koji trenutak prošli pokraj stabala maslina s kojih upravo dolazi ta božanstvena tekućina.

Tu je također i apsolutan izbor, logično, vina Meneghetti. Svoju priču započinju na vinogradima u okolici Buja i u blizini Bala (iz restorana gledate na vinograde!), te na krajnjem jugu Hrvatske u blizini Dubrovnika u suradnji s obitelji Glavić. Glavna se radnja zbiva upravo na samoj stanciji na kojoj gosti mogu uživati ne samo u jednosortnim vinima, već i u sljubljenim okusima i mirisima kupaža. Naravno, tu su i vina sa svih drugih strana svijeta, ali naglasak je na domaćim sortama. Zanimljivost menija restorana Meneghetti je u tome što ga potpisuju chefovi Bojan Vuković i Danijela Pifar. Zanimljivi, veseli i intrigantni tanjuri sjajno koriste svježe domaće namirnice i kombiniraju ih u nove ukusne spojeve.

Tako za početak možete u jednom tanjuru dobiti pjenu od mora, carpaccio od capesantea, kremu od graška, vlasac, peršin i kavijar od pastrve. Poput prvog urona u prekrasan plavi Jadran. Ulov dana bi po svemu mogao biti savur od srdelica s domaćim začinima i hrskavim kruščićem, ali pobjedu odnose pljukanci s capesantima - divota, idealno žilavo, jodno, morsko, fino… Iako su od mora udaljeni tek koji kilometar, Meneghetti se s pravom ponosi steakovima i općenito mesom.

Pogled na vinograde, maslinike i crvenu zemlju, more iza brežuljaka, bazen i ležaljke za opuštanje , Meneghetti je s pravom na top listi najtraženijih destinacija za odmor u Lijepoj Našoj. Kada se sve to upari sa sjajnom kuhinjom i kolačima, poput sfere od tamne čokolade punjene smjesom od tonke i gelom od kruške njihove slastičarke Dragane Lovrić Kovačević - uvijek ćete se vraćati na ovu staru divnu stanciju. Živjeli!

Autor fotografija: Duško Marušić/PIXELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 052/528-800

Web: www.meneghetti.info

E-mail: reception@meneghetti.hr

Radno vrijeme: Svakim danom 07:00-23:00

Regija: Istra

Adresa: Stancija Meneghetti 1; 52 211, Bale

Broj mjesta: 70

Cjenovni rang: više od 300kn

Opis restorana:

U dubini Istre, na pola puta između Rovinja i Pule, a još bliže mjestu Bale, niknula je prvo vinarija, a zatim i vinski hotel te restoran svjetskoga kalibra. Meneghetti slovi kao neusporediv doživljaj, sinergija prirode i čistog nadahnuća. Svako jelo može se upotpuniti pažljivo sljubljenim vinima i maslinovim uljima, koji se proizvode upravo na samom imanju Meneghetti.

Nagrade i priznanja:

Restoran Menghetti broji mnoge nagrade, no treba istaknuti 15 bodova i dvije kape u jednom od najznačajnijih gatronomskih vodiča Gault & Millau. Menghetti je nedavno uvršten u 1000 najboljih restorana svijeta prema izboru Le Liste. Također treba napomenuti kako je na popisu preporuka za Michelinovu zvjezdicu 2017. godine.
Sezonski menu
Komentari
Za komentiranje je potrebno prijaviti se.
Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.