Đir

Tradicionalna
Vicko Majić i Soniboj Grgić
Cjenovni rang:

Izvan strogog središta grada, kraj sportskog centra Gripe u kojem se održavaju brojni koncerti, smjestio se restoran Đir. Toplog i udobnog interijera te prostrane terase, Đir je omiljeno okupljalište Splićana, kako mladih tako i obitelji s djecom. U Điru se osobito ponose domaćom tjesteninom. Tortellini, jastučići, široki rezanci te njoki obojeni mrkvom ili sipinim crnilom sljubljuju se sa sezonskim namirnicama iz cijele Hrvatske. Teleći ragu i šumske gljive, pršut i tartufi ili mladi sir i bob samo su neke od zavodljivih kombinacija koje kuhar s lakoćom kombinira. Karakteristični za Dalmaciju sigurno su ravioli punjeni ribljim brudetom. Omiljeno jelo ribara priprema se od više vrsta ribe, često ugora, grdobine i škarpine. Mirisnu aromu duguje vinu i lovoru koja se izvrsno nadopunjuje s umakom od škampa i prošeka. To se dalmatinsko desertno vino nikako ne smije pobrkati s pjenušavim talijanskim proseccom. Prema narodnoj izreci, arterijama Dalmatinca teče vino, a u venama mu klizi maslinovo ulje.

I u Điru slijede pučko pravilo pa jela mirišu na zeleno zlato, koje u Split stiže s obližnjeg Brača. Nekoliko kapi može se dodati i u raskošnu kremastu juhu od morskih plodova. Samo pripazite jer porcije su obilne i zasitne. Gusta, s obiljem repova kozica ili škampi te pokojom dagnjom i kunjkom kojoj valja izvaditi čep kako bi se otvorila, može imati i ulogu glavnog jela. Ribu prve klase valja naučiti dan prije, a druga klasa ovisi o dnevnom ulovu, što jamči svježinu. U Điru se možete bolje upoznati i s jadranskim školjkama kao što su brbavice hrapave vanjštine ili glađe vongole. Splitski restoran u ponudi ima i mesne specijalitete koji odmiču od klasične ponude obiteljskih restorana. Biftek se priprema s tartufatom, šumskim gljivama ili škampima, ramstek puni kremom od sira s hrskavom pancetom i vlascem, a pačja prsa na stol dolaze u umaku od sušenih rajčica.

Sve to lijepo prate vina iz cijele Hrvatske. Istarska malvazija vino je kuće koje svježe i lepršavo pleše oko morskih delicija, dok se uz konkretnije komade mesa toči merlot. Do deserta izbirljiva djeca mogu pričekati uz pizzu ili klasična jela sa žara. I na slatkoj karti čekaju iznenađenja koja iskaču od klasične obiteljske ponude. Kolač od pšenice sa sladoledom od vanilije ili torta od rogača i čokolade odraz su recepata koji se prenose generacijama na ovim prostorima. Rogač je oduvijek bio omiljeni začin baka i prabaka koje su ga usitnjavale marljivim rukama te dodavale tradicionalnim mediteranskim slasticama.

Autor fotografija: Miranda Čikotić/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: + 385 21 552 261

Web: restaurantdir.hr

E-mail: restaurantdjir@gmail.com

Radno vrijeme: Ponedjeljak - nedjelja: od 08 do 23 h

Regija: Dalmacija-Split

Adresa: Ul. Matice hrvatske 1; 21 000, Split

Broj mjesta: 140

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Izvan strogog središta grada, kraj sportskog centra Gripe u kojem se održavaju brojni koncerti, smjestio se restoran Đir. Toplog i udobnog interijera te prostrane terase, Đir je omiljeno okupljalište Splićana, kako mladih tako i obitelji s djecom. U Điru se osobito ponose domaćom tjesteninom. Tortellini, jastučići, široki rezanci te njoki obojeni mrkvom ili sipinim crnilom sljubljuju se sa sezonskim namirnicama iz cijele Hrvatske. Teleći ragu i šumske gljive, pršut i tartufi ili mladi sir i bob samo su neke od zavodljivih kombinacija koje kuhar s lakoćom kombinira. Karakteristični za Dalmaciju sigurno su ravioli punjeni ribljim brudetom. Omiljeno jelo ribara priprema se od više vrsta ribe, često ugora, grdobine i škarpine. Mirisnu aromu duguje vinu i lovoru koja se izvrsno nadopunjuje s umakom od škampa i prošeka. To se dalmatinsko desertno vino nikako ne smije pobrkati s pjenušavim talijanskim proseccom. Prema narodnoj izreci, arterijama Dalmatinca teče vino, a u venama mu klizi maslinovo ulje.
Sezonski menu
Komentari