Gabreku 1929

Tradicionalna
Marica Svinjarić
Ocjena:
Cjenovni rang:

Tu se jednostavno dobro jede. Čak i vrlo dobro. A porcije su dovoljne za dvoje ljudi normalnog apetita. Sreća je da hrana stiže na posebnim ovalima jer bi izgledalo neumjesno da je pred gosta donose na tanjurima. Ako ima tako velikih tanjura.

Samoborska krčma Gabreku 1929. bila je gotovo puna u kasno subotnje popodne, no razdvajanjem stolova brzo su organizirali mjesta tako da mogu primiti još četvero ljudi. I ona su se brzo ispunila iako je to bilo vrijeme kad prestaje ručak, a večera još nije blizu. Posluga je, unatoč gužvi, bila nasmijana, brza i uobičajeno dobra za lokal koji se ne srami staroga hrvatskog naziva krčma.
 
U jelovniku nema velikih iznenađenja. Nekoliko domaćih juha, klasična kontinentalna predjela osvježavaju se sezonskim namirnicama, a i polovina ponude salata ovisi, naravno, o sezoni. Među glavnim jelima dominira teletina, ima i divljači, lokalne ribe, u Samoboru je to pastrva, a mnoge će privući jetrica, brizli, bijeli bubrezi, fileki te jela od mozga kojih se neki restorani bezrazložno srame.
Specijalitet su i palačinke. Pripremaju se na 40 načina, od kojih je nekoliko slanih i mogu poslužiti kao predjelo ili čak i glavno jelo. Posebno je navedeno desetak palačinki čija priprema traje dulje pa ih je dobro naručiti u isto vrijeme kad i juhu.

Vinska lista je korektna. Dominiraju hrvatska vina, a pokriveni su svi stilovi, dakle, ima laganijih, odnosno punijih bijelih, crvenih lakšeg, srednjeg i jačeg tijela te nekoliko slađih. Čak i među vinima na čaše pronaći će se neko primjereno svakom jelu. Među pjenušcima veseli što se nudi i bočica od dva decilitra, što je idealna količina pjenušavog aperitiva za jednoga.

Pečena veprovina bila je fino mekana i uz nju je poslužen tako dobar pekmez od brusnica da se ni meso nije moglo prestati jesti dok je toga slatkog priloga bilo na stolu. Ako četvero ljudi naruči dvije juhe, dva glavna jela i dva predjela (većina palačinki ionako se nudi i na pola porcije), jest će relativno raznoliko. Uz to, moći će naručiti i butelju ili dvije, pa svako jelo, ako se uz juhu ne pije vino, popratiti s najmanje dvije čaše. I bit će im sasvim dovoljno da odu zadovoljni.

autor fotografija: Robert Anić/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 01/3360-722

Web: www.gabrek.hr

E-mail: info@gabrek.hr

Radno vrijeme: PONEDJELJAK - NEDJELJA: 12:00 - 24:00 h

Regija: Središnja Hrvatska

Adresa: Starogradska 46; 10430 Samobor

Broj mjesta: 200

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Jedan od najstarijih ugostiteljskih obrta na području Samobora, otvoren je davne 1929. te smješten podno zidina staroga grada. U ponudi možete pronaći prepoznatljive specijalitete samoborskog i okolnog područja koja pripremaju od uvijek svježih i domaćih namirnica. U bogatom izboru jela posebno se izdvajaju ona koja su na jelovniku već više od osam desetljeća i pripremaju se prema izvornoj domaćoj recepturi.
Sezonski menu
Komentari