Zora Bila


Gault&Millau Hrvatska

Mediteranska
Sandra i Dane Tahirović
Cjenovni rang:

Iako im nitko nije davao neke velike šanse za lokaciju i za sam Split tako vizionarsku ideju, dvojac chefova i vlasnika Zore Bile, uskoro će proslaviti šesti rođendan kako su u prilično neatraktivnom dijelu grada pokrenuli sjajnu malu konobu/pizzeriju. Vremenom su učili, dizali se, svakodnevno mijenjali meni, da bismo danas sjedili u ugodnom, dotjeranom i casual konceptualnom restoranu, koji slijedi samo svoju zvijezdu.

Zora Bila ima četrdesetak mjesta dotjeranih do posljednjeg detalja, upravo kako izgledaju i njihova jela. Ovdje se niste došli brzinski najesti već se u Zoru Bilu jednostavno dolazi uživati u hrani, kako ju zamisle, naprave i posluže Sandra i Dane. Kako je u početku ovo ipak bila pizzerija, uvijek možete pojesti neku od desetak ponuđenih, kao i nadaleko poznate dnevne special pizze.
Vinska se lista bazira na dvadesetak etiketa iz cijele Hrvatske, od Zagorja, preko Istre, do najšireg izbora iz Dalmacije (Komarna, Pelješac, Skradin, Korčula...), dok su vina kuće Karizma (cabernet sauvignon i merlot) te graševina Petrač. Tu je i domaća pivska craft ponuda (splitski Barba, te Medvedgrad i Fulir), ali ima i industrijskih etiketa.

Vlasnici lokala od prvoga dana stalno istražuju i mijenjaju koncept kako gostima ne bi postalo dosadno. I dok i jedne i druge to veseli i održava na životu – nema popuštanja, niti ulaska u kolotečinu. Juha, tijesto i meso – toga mora biti, a za sve ostalo, služi jutarnja inspiracija. Street food subota je specijalan program baziran za mlade, kada se služe burgeri, foccacije, pizze od visokokvalitetnih namirnica. Hedo srijeda je pak dan kad se nudi meni iznenađenja u četiri slijeda. Dakle, riječ je o kreativnoj kuhinji u kojoj svi gosti poznaju te namirnice, ali ne i u kojoj će ih kombinaciji dobiti. Sjajan potez vlasnika, za svaku pohvalu!

Slow food u pet sljedova ide svaki dan. Naletjeli smo na juhu dana (ramen s peludi, kokosovim uljem, algama), zatim rižoto s pestom od medvjeđeg luka s pršutom, šparogama i holandese umakom, burger od ramsteka, biftek na pireu od cvjetače posipan pistacijama, otkošteno pile... I opet, sve ovisi o inspiraciji toga dana, odnosno kakve su sreće bili pri posjeti tržnicama grada Splita. Za jela s mesom imaju svoje dobavljače, a za dio jela imaju u ponudi meso koje sami odležavaju.
U Zori Biloj posluživat će vas vlasnici, u pauzama dok ne kuhaju i primaju telefonske narudžbe, a nakon druge posjete – osjećat ćete se kao kod kuće. Ono što nikako ne smijete propustiti su Sandrini deserti, od pralina do pudinga od ruže, toliko savršeno dizajniranih tanjura da vam je teško početi jesti. Jedini je problem i opet – nisu u stalnoj ponudi...

Konceptualna kuhinja, jela iznenađenja, programi za svaku životnu dob, ugodna atmosfera i ljudi s kojima možete razgovarati o apsolutno svemu – ako ste u Splitu, rezervirajte dan za Zoru Bilu.

Autor fotografija: Miranda Cikotić/Pixsell

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: + 385 21 782 711

E-mail: sandraidane@hotmail.com

Radno vrijeme: Utorak - Nedjelja: od 13 do 23 sata

Regija: Dalmacija-Split

Adresa: Šetalište Petra Preradovića 2 21000, Split

Broj mjesta: 80

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Iako im nitko nije davao neke velike šanse za lokaciju i za sam Split tako vizionarsku ideju, dvojac chefova i vlasnika Zore Bile, uskoro će proslaviti šesti rođendan kako su u prilično neatraktivnom dijelu grada pokrenuli sjajnu malu konobu/pizzeriju. Vremenom su učili, dizali se, svakodnevno mijenjali meni, da bismo danas sjedili u ugodnom, dotjeranom i casual konceptualnom restoranu, koji slijedi samo svoju zvijezdu. Zora Bila raspolaže s osamdeset mjesta dotjeranih do posljednjeg detalja, upravo kako izgledaju i njihova jela. Ovdje se niste došli brzinski najesti već se u Zoru Bilu jednostavno dolazi uživati u hrani, kako ju zamisle, naprave i posluže Sandra i Dane. Kako je u početku ovo ipak bila pizzerija, uvijek možete pojesti neku od desetak ponuđenih, kao i nadaleko poznate dnevne special pizze.

Nagrade i priznanja:

Gault&Millau: Delicious lunch in Split
Sezonski menu
Komentari