Zoi


Michelin preporuka

Mediteranska
Ivica Katić
Cjenovni rang:

Za toplih večeri u Splitu kad povjetarac donosi miris mora nema boljeg od uživanja u kasnom ručku ili večeri na jednoj od brojnih terasa. Tražeći najljepšu u gradu nismo se morali udaljiti od centra. Navratili smo u Zoi, restoran na rivi čije ime znači „život“. Kako bismo proslavili male životne radosti u tanjurima i čašama popeli smo se stepenicama i našli u elegantnom interijeru kojim odiše duh prošlosti carskog razdoblja. Svevremenski spoj hrapavih kamenih zidova, lustera što asociraju na rimske posude i stolice koje poput ciklama oživljavaju prostor pun je pogodak. Nekoliko koraka dalje nalazilo se ono po što smo došli: terasa s koje puca jedan od najljepših pogleda. Riva i palme, ljude i more izmjenjivali su se kadar po kadar sa žamorom gostiju.

Prepustili smo se važnim životnim pitanjima – koje jelo odabrati i s kojim ga vinom sljubiti. U debeloj vinskoj knjižici što odgovara na sve nedoumice pronašli smo sretnog dobitnika koji će odlično pristajati uz goveđi jezik mariniran 30 dana i kuhan 26 sati. Tako opširnu kartu koja se može listati i iščitavati unedogled nismo vidjeli nigdje drugdje. Tko poželi, dok čeka jelo može saznati nešto više o pjenušcima iz amfore, kao i o autohtonim hrvatskim sortama. Našao se tu i pokoji redak o mitološkim koktelima nazvanih prema Perunu, slavenskom bogu grmljavine i munje, koji divlja uz pomoć đumbira, Cointreaua i Jack Danielsa. Slavensku pak božicu braka i pravde utjelovljuje kombinacija ruma i ananasa.

No za početak predjelo! Bisque zarumenjen jadranskim škampima i poklopljen brusketom od kavijara pastrve stigao je dekoriran poput avangardnog platna kojeg smo se pribojavali pokvariti žlicom, ali već na prvi okus više nas nitko nije mogao spriječiti. Na stol je stiglo i njegovo veličanstvo jezik koji gotovo da se sam reže od malo oštrijeg pogleda, ali i dalje zadržava strukturu. Zaplesao je u ustima s datuljama punjenima nježnim sirom, tankim trakama daikona savijenih poput slaka te pistacija. Svidjela nam se ta fuzija što spaja okuse Sredozemlja i povijesti koja je oblikovala život Splita, a preporučujemo je svima.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 021/637-491

Web: www.zoi.hr

E-mail: zoi.split@gmail.com

Radno vrijeme: Ručak: 12:00 - 15.30
Večera: 18:00 - 24:00

Regija: Dalmacija-Split

Adresa: Obala Hrvatskog narodnog preporoda 23, 21000 Split

Broj mjesta: 106

Cjenovni rang: više od 300kn

Opis restorana:

ZOI je „fine dining“ restoran na ekskluzivnoj lokaciji na Rivi, naslonjen na južni zid Dioklecijanove Palače, koji ponosno nosi i preporuku  Michelin Guide-a. Koncipiran je kao moderni “fine dining” restoran na ekskluzivnoj lokaciji s vrhunskim dizajnom i uslugom, senzacionalnom vinskom kartom i koktelima, modernim menijem i visokom kvalitetom hrane. Stvaraju jedinstveni doživljaj za gosta u raskošnome okruženju gdje povijest, strast i hrana dolaze zajedno.

Nagrade i priznanja:

Preporuka Michelin vodič 2018.
Sezonski menu
Komentari