Zlatne ŠkoljkeMediteranska
Ante Petrović
Cjenovni rang:

U dvorištu stare kuće se čuje se zvuk tekuće vode iz male fontane, a tu je i mali akvarij. Unutrašnjost je puno bogatija, ali ljeti se život seli vani. Namirnice su najbitnije, a gazda uvijek sve kupuje sam.

Ovdje se od samog početka nude jela u sljedovima, a najbolje se prepustiti ugodnom i nasmijanom iskusnom osoblju koje će vam preporučiti što je toga dana najsvježije. Preporuka dana bila je riba u soli (kovač), školjke sa škampima s tjesteninom na bijelo i crveno, a tu su mjesto našle i najsvježije kamenice, vongole, dagnje uz izvrsno birano lokalno maslinovo ulje.

Još jedna bitna stavka u kvaliteti usluge je i supruga vlasnika, prva sommelierka ovih prostora, pa je vinska karta izvrsna, s preko 200 naslova i s velikim imenima kao što su Krauthaker, Enjingi, Zdjelarević, Korak, Stina, Cebalo, Šibenska vinarija, Džapo...

Za početak nas je dopala riblja pašteta s maslinama i puno maslinjaka, a zatim i fritura od kozica, papalina, repova malih grdobina, sipica i lignjica s prženom rikolom. Sušena rikula se baca u vruće ulje i tako poprima savršenu prhkost i hrskavost. Dakle, ovo predjelo je jedan od top 10 specijaliteta koje možete probati u cijeloj Dalmaciji, čisto more, alge i minerali u platnu od brašna i gotovo potpuno bez masnoće iako je prženo. Nježno, a osebujno vino koje je briljantno sjelo uz potpuno nemasno jelo je bio Krauthaker rose.

Masline su domaće, usoljene pa zamrznute i odmrznute u domaćem ulju. Čudo aromatike, nigdje nismo jeli ovako ukusne crne masline. No, došao je red na još jedno jelo po kojem su Skradinjani poznati u svijetu - skradinski rižot od teleće ružice, koji se u ovom lokalu radi četiri i više sati. Mekani komadi mesa, gotovo u tragovima, s kvalitetnom rižom i vrhunskim sirom izvrsno su sjeli uz lokalnu divu među vinima Maraština 2016. Slade grupe. Briljantna kombinacija, mirisi i okusi Dalmacije u jednom zalogaju.

Za kraj, tu je još jedan autohtoni specijalitet, Skradinska torta, bez brašna, s orasima, jajima, bademima i rakijom od ruže. Za svaki slučaj, na stolu su i kućni arancini i prženi bademi. Sjajno! U Zlatnim školjkama od prvog se dana poštuje privatnost gostiju, tako da i najpoznatiji klijenti uživaju u svome miru i specijalitetima, a bračni par Petrović se i nakon 39 godina iskustva trudi da sve bude prekrasno. Baš kakav nam je i bio dojam. Stvarno prekrasno...

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 022/771-022

Web: zlatne-skoljke.com/

E-mail: info@zlatne-skoljke.com

Radno vrijeme: PON - NED: 12:00 - 23:00

Regija: Dalmacija-Šibenik

Adresa: Grgura Ninskog 9, Skradin

Broj mjesta: 75

Cjenovni rang: 200-300kn

Opis restorana:

Čudesno lijep Skradin na rijeci Krki u blizini Prukljanskog jezera i nedaleko od Jadranskog mora, svojim je šarmom, ljepotom i vrsnim kuharima jedna od najpoznatijih gastro lokacija u Hrvatskoj.

U samom centru grada, u jednoj od onih divnih kamenih uličica nalazi se ovaj riblji restoran koji svoj morski jelovnik nadopunjuje tek s janjećim kotletima, pašticadom i biftecima. Legendarni vlasnik koji je ugostio svakog iole važnijeg i poznatijeg gurmana u ovih 39 godina, kaže da je filozofija njegovog restorana voljeti svoj posao i svakoga gosta poslužiti s ljubavlju.
Sezonski menu
Komentari