Zeleni kut



Internacionalna
Tanja Puškarić
Cjenovni rang:

Na putu od Zagreba prema Senju, nadomak Karlovcu, nalazi se zelena oaza tradicionalne kuhinje. Na obali rijeke Mrežnice, u omiljenoj vikend-destinaciji Zagrepčana, već 50 godina broji Zeleni kut. Obiteljski restoran ljeti je popularna oaza kupača i zaljubljenika u prirodu. Kad se zagrije asfalt užurbanih gradova, nema ljepšeg nego potražiti utočište u hladu šuma bukve i graba te odmoriti dušu i tijelo osluškujući hipnotički šum slapova i uživati u mirisima riječnih specijaliteta koji dolaze iz kuhinje. U Zeleni kut dolazi se na vrhunske pastrve, soma ili smuđa, po kojima su nadaleko poznati, a puno se priča i o njihovim mesnim delikatesama.

Domaća kobasica od divljači i svinjetine s aromatičnim zrncima papra, ovlaš začinjen nježni domaći sušeni sir, slanina ili šunka na plati tvore mozaik tradicionalnih okusa ovoga kraja. Dodate li tome sir i vrhnje, dobit ćete dokaz koji potkrepljuje teoriju da su najukusnija jela najčešće i najjednostavnija. Zbog sira i vrhnja na hrvatskim se tržnicama stoji u dugačkim redovima, osobito tijekom toplijih dana, kad je to kultno jelo pučke kuhinje formula za osvježenje. Tom se gotovo alkemijskom kombinacijom sastojaka nadijeva i tijesto za štrukle. Nevjerojatna je vještina domaćica koje tijesto za štrukle razvlače preko golemih stolova tik do granice pucanja pa ga savijaju, pune, kuhaju ili peku. Blaga i nenametljiva juha od štrukli u Zelenom kutu tek se neznatno rumeni od mljevene paprike, a prvi rez noža u bogate slojeve sira i vrhnja otkriva priču o vještini kuhara. Meko i podatno tijesto između kojeg mame slojevi mliječnog nadjeva hrvatska je hrana za utjehu, baš kao i jela iz pepela ili s ražnja. Za klasike, poput teletine ili hobotnice ispod peke te janjetine ili odojka s ražnja, potrebno se najaviti dan ranije.

Raznovrsnu kartu jela sjajno prati ponuda vina, a ljubazni domaćini s veseljem će predložiti koja bi se kapljica prema njihovu odabiru trebala naći na stolu. Boje, okusi i mirisi graševine, malvazije, traminca i frankovke igra su za sva osjetila, a posluženi uz odgovarajuće jelo suptilno otkrivaju navike i običaje ljudi koji vjeruju da bez ljubavi nema dobre kuhinje.

Autor fotografije: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 047/866-100; 098/9114-115

Web: zeleni-kut-puskaric.hr/index.php?id=2

E-mail: zeleni.kut.puskaric@ka.t-com.hr

Radno vrijeme: Svaki dan 07:00 - 23:00h

Regija: Središnja Hrvatska

Adresa: Zvečaj 109, 47250 Duga Resa

Broj mjesta: 150

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Zeleni kut otvoren je 1.svibnja 1967. godine. Nalaze se na samoj obali rijeke Mrežnice, gdje uz restoran nude i mogućnost smještaja do 35 gostiju u 14 soba. Uz specijalitete kontinentalne kuhinje, nude i riječnu ribu iz vlastitog uzgoja (šaran, pastrva, som, smuđ).
Sezonski menu
Komentari