Veli Žal



Mediteranska
Nemanja Simić
Cjenovni rang:

Tik do prelijepe plaže u gustoj borovoj šumi, odmah pored hotela Aurora s divnim pogledom na Jadransko more, smjestio se restoran Veli žal, dio branda Lošinj Hotels & Villas koji u svom portfelju ima 11 restorana. U staroj zgradi koja prkosi vjetrovima i valovima nalazi se ekipa s chefom Nemanjom Simićem koja jako dobro zna što učiniti s, kao na pladnju, ponuđenima svježom ribom i plodovima mora, no i za ljubitelje mesa imaju sjajnih iznenađenja.

Lošinj je stvarno udaljen otok, i treba se dosta putovati bilo iz Istre ili s Krka, ali jednom kad dođete i ugledate tirkiznu boju mora i udahnete čisti Mediteran, bit će vam se jako teško vratiti na kopno i zaboraviti delicije koje ovdje pripremaju.

Tako ćete za početak, uz domaći kruh i ekstra djevičansko maslinovo ulje s otoka Cresa (Lošinj i Cres dijeli samo jedan maleni most dug svega par metara), moći birati između pršuta i carpaccia od boškarina, ili pak uživati u morskim kombinacijama. Posvetili smo se pažljivo roladi od hobotnice i kozica, tatarskom od škampa i posebno salati od sipa i kozica s maslinama i krumpirom. Izvrsnu kombinaciju plodova mora savršeno je pratila Kozlović malvazija 2017., vino iz vinarije koja rijetko griješi, a svojom svježinom i karakterističnom aromom savršeno dočarava ovaj dio zemaljske kugle.

Veli žal radi tijekom cijele godine, i ima jelovnik prilagođen svakom godišnjem dobu pa je i svaki mjesec posvećen određenoj namirnici ili kuhinji. Upravo su ispratili mjesec plave ribe, a njihova je vitrina (u obliku brodice) uvijek je puna svježe ribe koja svakodnevno dolazi od lokalnih ribara. Tijekom ljetnih mjeseci sve je posvećeno stranim turistima, a preko zime se nude dnevni meniji s jednostavnim jelima za domaće ljude. Uvijek nasmijano i više nego ugodno osoblje garantira da sve voće i povrće dolazi s okolnih i hrvatskih OPG-ova, što se stvarno i osjeti na nepcu.

I dok smo birali koju ribu ćemo jesti za ručak, pogled nam je pao na vitrinu s mesom koje je u tom trenutku odležalo preko 30 dana. Užitak za gledanje... No, ipak smo se odlučili za ribu. Kako nam je mladi chef preporučio kovača, brancina, oradu, ribu list i škrpinu, izbor je nekako pao na ovu potonju, oker crvenu ljepoticu, mrvicu podcijenjenu, a uvijek tako divnu. U Velom žalu ribu koju odaberete nude na više načina: lešo, na žaru, ili u pećnici, a s obzirom na to da smo došli nakon olujnog nevremena, pećnica je bila logičan izbor. Uz ovu jadransku ribu posluženo je i povrće koje se i bojama i okusima poklopilo s njom, pa je taj savršeni toć, gusti sok od krumpira, paprika, rajčice i luka uz dovoljno soli i ulja, upravo ono što daje poseban štih ovom sjajnom jelu. Korak pinot crni 2015. plemenito je obgrlio ribu za kompletan vrhunski dojam.

Na kraju, uz slastice koje vas gledaju iz treće i posljednje vitrine s klasičnim tiramisuom i cheesecakeom, nude se i dva lokalna specijaliteta - olito, creski desert, tijesto s ovčjim lojem i suhim voćem zapečeno na grillu sa džemom od suhih smokava koji nastaje u njihovoj kuhinji. Nešto poput čvrste knedle! Desert dana su ipak grašnjaci s marmeladom od marelica tanko lisnato tijesto nebeske lakoće, nešto nezaboravno!

Veli žal u Malom Lošinju, poznatom kao raj za ljude s astmom, mjesto je za kvalitetan odmor i još kvalitetniji užitak u izvrsnim namirnicama, tradicionalnim receptima, pokojim iznenađenjem i definitivno za podijeliti s prijateljima. I svakako probajte grašnjake, mi smo se totalno zaljubili!

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: +385 (0)51 667 260

Web: www.losinj-hotels.com

E-mail: veli.zal@jadranka.hr

Radno vrijeme: Pon - Ned
10:00 - 23:00

Regija: Kvarner

Adresa: Sunčana uvala, Mali Lošinj

Broj mjesta: 190

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Smješten u prekrasnoj Sunčanoj uvali iznad samog mora. Tradicionalna riblja jela i ponuda raznih mesa zadovoljit će svačije nepce. U suradnji sa domaćim OPG-ima i lokalnim namirnicama upotpunjuje priču otoka na svakom tanjuru.
Sezonski menu
Komentari