Veli JožeMediteranska
Ante Šimić i Manda Šimić
Cjenovni rang:

U središtu bisera hrvatskog turizma, predivnog Rovinja, nalazi se konoba "Veli Jože". U unutrašnjosti sva u drvenim tonovima i s bezbroj detalja po zidovima, gusto načičkana svime što podsjeća na more, na ulici ima drugu dimenziju te jednostavno živite dio priče ovoga prekrasnoga grada. Uz šest stolova koji su poredani strogo uz lokal, jedan ima savršen pogled na more i otočje u blizini.

Ambijent je prepoznatljiv, dapače, on je neopisiv i turisti ga obožavaju - ako ste ikad čitali djela Julesa Vernea ili gledali seriju "Lovejoy", kada uđete u "Velog Jožu", pomislit ćete da ste u prekrasnom vremeplovu.

Priča traje od 1994., a veći je fokus na ribi nego na mesu. Kako djeca vole ćevape i ražnjiće, tako ima i toga. Ime je dobio po tome što su svuda unaokolo lokali sa stranim imenima, pa je vlasnik odlučio da se nešto zove „po naški“. Domaća, jednostavna hrana, ne "furaju" se na perverzne umake, nego inzistiraju na klasici i namirnicama domaćeg podrijetla, iako je danas to sve teže. Meni je fiksan, ali se prati priroda i uvijek ima onoga čega ima na tržnici. Uglavnom se prezentira jedno jelo dana.

Kako mu ime kaže, "Veli Jože" je konoba, a takva je i karta. Počinje se, logično, lokalnim specijalitetima - istarskim pršutom, ovčjim sirom, sirom s tartufima, mariniranim srdelama, kamenicama... Od juha, uz klasične goveđu i riblju, treba izdvojiti istarsku maneštru. Pikantna, gusta juha/varivo, s hrskavim kukuruzom i grahom, puna je finoga, sitno narezanog mesa i kobasica s elegantno pikantnom notom. Izvrstan izbor lokalne hrane, skidamo kapu.

Najveću ponudu toplih predjela temelje na rezancima koji dolaze s tartufima, rakovicom ili jastogom, a vrlo je slična i ponuda rižota. Špageti dolaze u najviše oblika, a za one koji vole mesnu ponudu, tu je uvijek gulaš, u ponudi s ručno rađenim njokima i fužima. Kako vam je more na doslovno deset metara, tako u "Velom Joži" svakako trebate isprobati nešto od bogate ponude školjkaša. Dagnje, srčanka (dondole), Jakobova kapica i kunjke, ovisno o godišnjem dobu i izlovu lokalnih ribara, savršeno će početi vaš ručak ili ga, pak, potpuno odraditi. U lokalu su najponosniji na ribu u pećnici s povrćem (za više osoba), a tu su i rijetkost domaći kvarnerski škampi iza kojih stoji časna riječ vlasnika lokala da dolaze upravo iz regije.

Veli Jože ima veliku ponudu svježe ribe, mekušaca i rakova (škampi, hlap, jastog). Od orade i zubaca do brancina, lista, škarpine te što god se toga jutra donese na tržnicu - sve ćete naći na meniju lokala. Tu je i širok spektar jela od mesa, pa tako neće zaobići ni ljubitelje pečene janjetine, teleće koljenice ni bifteka na više načina. Crno vino kuće je Šuran merlot, gust, voćan, sladak i s nevjerojatnom aromom smokve, idealan za jaču ribu, crveno meso, čak i deserte.

S preporukom ugodnoga konobara da su svježe i domaće, uzeli smo klasičan izbor jer ipak smo u konobi - lignje na žaru s blitvom. Čemu istraživanje kad se na Jadranu zna dobitna kombinacija. Uz lignje smo pili ozbiljnu malvaziju kuće, Arman. Od vina tu je 15-ak bijelih, desetak crnih i mala ali pouzdana lista desertnih vina i pjenušaca. Apsolutno se slijedi lokalnost, pa su gotovo sva imena iz Istre, s fokusom na malvaziji, chardonnayu, teranu i merlotu. Od imena treba istaknuti Kozlovića, Kabolu, Coronicu i Benvenutije. Od deserata pita od jabuka je za svaku preporuku, mekana i sočna, s puno oraha i kuglom sladoleda od vanilije i šlagom, a tu je i čista klasika u obliku palačinki.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 052/816-337; 098/366-785

Web: www.velijoze.net/

E-mail: veli.joze@pu.htnet.hr

Radno vrijeme: PON - SUB: 11:00 - 01:00
NED: 11:00 - 00:00

Regija: Istra

Adresa: Svetoga Križa 1 52210 Rovinj

Broj mjesta: 100

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

"Veli Jože" je klasična konoba koja jednostavnošću i dosljednošću godinama uspješno odolijeva napadima "fine dining" restorana. Ovdje ćete se dobro najesti i napiti te uživati u savršenom ambijentu u kojem ćete zaboraviti je li dan ili noć. Želite li osjetiti iskonsku, pravu Istru, uputite se u srce Rovinja i uživajte kao stari ribari. Vjerujte nam da ćete imati o čemu pričati.
Sezonski menu
Komentari