Vapor


Michelin preporuka

Mediteranska
Saša Računica
Cjenovni rang:

Dubrovački klasik je stvarno impresivno zdanje u kojem će vam uslužno, nasmiješeno i kulturno osoblje uljepšati izbor onoga što poželite naručiti, ali - pripremite se, tu vas očekuje stvarno velik izbor. Logično, kako se radi o hotelskom restoranu, mora se paziti na zahtjeve svih gostiju, pa su i vinska lista i jelovnik doista obilni.

Večera počinje vinom kuće, Pošip Skaramuča 2013., kao idealan uvod u riblji meni, koji nipošto ne nadjačava onaj mesni. Uz predjelo u obliku domaće kreme s povrćem i tri vrste ulja s češnjakom, čilijem i acetom, možete birati između nekoliko vrlo zanimljivih juha, među ostalim, i od avokada, šparoga, hlapa ili šumskih gljiva sa šlagom i uljem od tartufa. Ova posljednja ide samo u degustacijskome meniju od sedam sljedova s preporukom vina od Istre do Pelješca. Moderno uređenje prostrane blagovaonice nekako vas uljuljkuje u pozitivnu atmosferu, nema previše detalja, minimalizam namijenjen gostu koji je došao uživati u jelu.

Šef kuhinje Saša Računica pobrinuo se da se dobro pomučite kada birate što želite za glavno jelo: od riba tu su filet od bakalara, kokota, lubina, kovača... Sigurno ćete stati i razmisliti kakav bi okus mogao imati jastog serviran s mladim bobom ili kakva je krema od manga s crnom rižom i papajom?
Vrhunac mesne priče je ponos šefa kuhinje - goveđi file Rossini zapečen s pršutom i sirom te dovršen tartufima i Marsalom, a tu su i klasična pačja prsa, rib-eye steak, janjeći kotlet... Vinska priča ide preko svih hrvatskih regija, ponajviše Konavala, Pelješca i obližnjih otoka pa sve do drugog kraja svijeta.

Posebna je priča karta deserata koje ponosno spajaju s digestivima. Klasični kolači i torte s čokoladom, jedinstvena rozata i iznenađenje dana baklava s višnjama, i to uz The coffee cocktail ili Mulatu (rum, vrhnje, kava...).

Cijelo vrijeme sa zvučnika dopiru nježni zvukovi jazza, reggaea , za stolom do nas su turisti sa svih strana svijeta, sve je nekako kako baš treba biti, od prvog do posljednjeg detalja. Jedini je problem što ne možete probati - sve. Hej, Vapore, vidimo se uskoro, najtoplije preporuke.

Autor fotografija: Grgo Jelavić/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 020/330-888

Web: www.adriaticluxuryhotels.com/en/hotel-bellevue-dubrovnik/restaurants-and-bars/vapor-restaurant

E-mail: vapor@alh.hr

Radno vrijeme: Ponedjeljak - nedjelja 18:30 - 23:00

Regija: Dalmacija-Dubrovnik

Adresa: Pera Čingrije 7; 20 000 Dubrovnik

Broj mjesta: 116

Cjenovni rang: više od 300kn

Opis restorana:

Dubrovnik je zvijezda sam po sebi, a kada poželite negdje nešto pojesti, pred vama se pruža stvarno šaroliko carstvo svakojakih jela i kuhinja. Mjesto koje definitivno odiše elegancijom, ozbiljnošću, pa čak i nekim modernim aristokratskim daškom svakako je restoran Vapor u sklopu poznatog hotela Bellevue. Na poluotoku Lapadu, ugodnom šetnjom udaljen od gradskih zidina, ostakljenih prozora u modernom zdanju, izvana i ne privlači previše pažnje. Ali zato unutra...

Nagrade i priznanja:

Preporuka Michelin vodič 2018.
Sezonski menu
Komentari