Đuđa i MateTradicionalna
Marija Taslak
Cjenovni rang:

Predjelo posluženo na neretvanskoj lađi, a glavno jelo pod sjenicom u zelenile plodne doline ove prekrasne rijeke, dio je ponude obiteljskog restorana Đuđa&Mate iz Vida, mjestašca tri kilometra udaljenog od Metkovića. To je, poručuju vlasnici, namijenjeno gostima koji se ne zadovoljavaju samo sjedenjem za bogatim stolom i gledanjem u Norin koji pred njima teče. No, već i pogled na taj predivan pritok Neretve opušta pa sat ili dva provedena na terasi restorana hrane i dušu, a ne samo tijelo.

Đuđa&Mate uglavnom nude tradicionalnu hranu svoga kraja, a najpoznatiji su po vrlo finom brudetu od žaba i jegulja. Posebno je ukusan bio šug u kojem su te zmijolike ribe "jurile" za žabama, a mi hvatali jedne i druge. Dobar je i domaći kruh.

Prema jelovniku, žabe pripremaju i pohane, na žaru, na rižot te u kapuli, a jegulje na ražnju i sa zeljem. Imaju velik izbor jela ispod peke, teletine, janjetine, hobotnice, patke, pivca, ali za njih se treba najaviti jer priprema dugo traje. Nude i morske specijalitete.

Ujesen, rekao je konobar, nude i liske, crne ptice močvarice veličine divlje patke, ali špičastoga kljuna, koje su tradicionalno jelo ovoga kraja.
Za svaku su pohvalu bile i palačinke u vinskom umaku. Osim što je bio ukusan, umak je bio izvanredno čvrst, iako ne pregust, nije se cijedio s palačinki nego držao na njima.
U restoran Đuđa & Mate isplati se vratiti zbog dobrog brudeta i predivnog pogleda na Norin. Pa još ako bude i liski...

autor fotografija: Miranda Čikotić/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 020/687 500

Web: djudjaimate.hr

E-mail: djudjaimate@gmail.com

Radno vrijeme: PONEDJELJAK - NEDJELJA: 9:00 - 23:00 h

Regija: Dalmacija-Dubrovnik

Adresa: Velika Riva 2; 20352 Vid, Metković

Broj mjesta: 200

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Restoran "Đuđa i Mate" je obiteljski restoran otvoren 1993. g. U ponudi su specijaliteti neretvanskoga kraja poput brudeta s palentom, jegulja na žaru, žaba na razne načine, jela i kruha ispod peke, svježe morske ribe, kao i vrhunska hrvatska vina.

Restoran je smješten u mjestu Vid na samoj obali rijeke Norin, nekoliko metara od Arheološkog muzeja Narona.

U ponudi je i fotosafari Neretvanskom lađom po dolini rijeke Neretve uz eno-gastro specijalitete.
Sezonski menu
Komentari