Terasa - Daruvarske Toplice


Gault&Millau Hrvatska

Internacionalna
Miroslav Maroši
Cjenovni rang:

Juha, teleći medaljoni u umaku od gljiva i sezonska salata, jedan su od četiri menija za odrasle u ponudi obiteljskih ručkova koji subotom, nedjeljom i praznikom u daruvarskom restoranu Terasa stoje tridesetak kuna. Dječji meniji su gotovo upola jeftiniji, a imaju i obiteljski meni za četiri osobe, dvoje odraslih i dvoje djece, već od 90 kuna. To su izvrsne cijene za finu hranu u lijepom ambijentu Julijeva parka u kojem je prva stabla posadio Antun Janković oko 1762. godine, a nastavili su ga uređivati njegovi nasljednici Izidor i Julije, po kojem je park dobio ime.

Terasa istoimenog restorana otvorena je prema tom lječilišnom perivoju i doista je prekrasno uživati u svježini koju daju stoljetna stabla platana, divljeg kestena i graba te još šezdesetak biljnih vrsta.

Uživa se i u hrani te vinu. Jasno je da u starom vinarskom gradu preporučuju lokalna vina iz Vinarije Daruvar, čiji je najljepši dio u dvorcu obitelji Janković, a najveći vinograd u obližnjem Đulovcu. Navodno bi trsovi, da su posađeni u jednom redu, rasli od Daruvara do Beča.

I među njima je, naravno, najviše graševine. Baš je to vino lijepo popratilo vinogradarski odrezak, svinjski kotlet umotan u kukuruzno brašno, prepečen i pirjan u umaku od povrća te "garniran" bobicama grožđa koje su fino osvježile i zasladile jelo. Od graševine je vjerojatno i vinski umak kojim su prelivene palačinke punjene filom od oraha.

Restoran Terasa dio je Daruvarskih toplica, lječilišnog kompleksa u koji dolaze ljudi iz raznih zemalja pa i ponuda hrane mora biti raznovrsna i svima primjerena. Tako nude plodove mora i morsku ribu, zagorske štrukle, internacionalne favorite poput tjestenina, rižota ili chateaubrianda.

Na jelovniku su ipak i lokalna slavonska jela, od narezaka, preko slatkovodne ribe pa do divljači. U Daruvaru stoljećima žive pripadnici češke manjine te se njihova tradicijska kuhinja tijekom vremena prožela s postojećom hrvatskom. Tako ovdje možete kušati autentična jela poput šufnudli s makom, dizanih knedli na pari, placki od krumpira...

U moru odličnih jela od raznih vrsta mesa punjenog narescima, sirom, gljivama, lijepo je osvježenje Missa Maja, pureći odrezak punjen sirom, šunkom, slaninom i rajčicom, pečen na žaru i poslužen s jajetom na oko.

autor fotografija: Damir Špehar/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 043/331 705

Web: www.daruvarske-toplice.hr/restoran-terasa

E-mail: terasa@daruvarske-toplice.hr

Radno vrijeme: PONEDJELJAK - NEDJELJA 08:00 -23:00 (ljetno radno vrijeme)
PONEDJELJAK - NEDJELJA 08:00 -22:00 (zimsko radno vrijeme)

Regija: Središnja Hrvatska

Adresa: Julijev Park 8; 43500 Daruvar

Broj mjesta: 230

Cjenovni rang: do 100kn

Opis restorana:

Restoran "Terasa" nalazi se u centralnom dijelu Julijevog parka te se ističe arhaičnim štihom i povijesnom vrijednošću. Povijest samog restorana seže u početak XX. stoljeća, u 1912. godinu, izgradnjom kiosk-kavane u kupališnom perivoju, s pogledom na monumentalno zdanje Centralne blatne kupke izgrađene 1909. godine u maurskom stilu. Ima prostrani plesni podij i vanjsku terasu sa vrtnim garniturama.
Izvajaju se tradicionalni slavonski i češki specijaliteti, jela od divljači te jela prema nutricionističkim preporukama.

Nagrade i priznanja:

Uvršen u 100 najboljih restrana prema izboru čitatelja Dobri restorani.
Gault&Millau: Traditional cuisine
Priznanje Bjelovarsko-bilogorske županije za najbolji restoran.
Sezonski menu
Komentari