Tavulin


Michelin preporuka

Mediteranska
Spasel Krešić
Cjenovni rang:

Sve je upravo onako kako treba biti u centru Dubrovnika, drvene grede i kameni zidovi, na njima morski i priobalni artefakti, školjke, amfore, makete brodova... Tu su još i moderni akvareli koji sjajno idu uz ukusne stoliće i udobne masivne drvene stolce. Terasa je prostrana i ostavlja puno mjesta za šetače...

Tavulin je jedan od onih lokala koji se trude ugoditi svakome gostu, tako da ćete vrlo lako poslušati poziv konobara na ulici koji vas zovu upravo kod njih, i to od doručka (baziranih na omletima) preko laganog ručka (rižoto, burger, salata od tune...), pa do kasno u noć. Poslužuju se dvije vrste doručaka i desetak toplih i hladnih predjela. Uz klasike mediteranske kuhinje poput pršuta, salate od hobotnice i stonskih kamenica, tu su još i ceviche i izvrstan kremasti orzot s jadranskim kozicama. Sve su namirnice lokalne te se ističu tradicija i kvaliteta.

Od ribljih specijaliteta Tavulin nudi jastoga, svježu morsku ribu, lignje sa žara i hobotnicu na gulaš. Tu je i riblja plitica za dvoje, idealna za turiste koji se ne mogu odlučiti, dok se mesna ponuda bazira na svinjskom i goveđem fileu, junećim obrazima i mariniranoj piletini. Kratko, jasno, od svega po nešto. Zgodna je sitnica posuda za ulje i aceto - istodobno! Boca u boci s dvije tekućine probudit će dijete u vama i natjerati da stalno nešto začinjavate. Mala, ali odabrana vinska lista najviše dodiruje Pelješac, ali ima i Istre i Slavonije - vino kuće je, pak, iz Konavala, maraština Miljas.

Uljudno osoblje brine se da vam nište ne nedostaje, glazba čak ide u domaći Novi val, a nakon sjajnoga gulaša od hobotnice s palentom na mladom bobu i desert priča sjajnu priču - nesvakidašnji parfe od lješnjaka s borovnicama i narančom u pratnji lokalnog prošeka Ruža Dalmacije by Bura. Naravno, tradicionalna rozata je neizbježna, na čemu smo im potpuno zahvalni!

Tavulin je ono što bi svaka turistička meka morala imati. Ulični restoran u kojem se u trenutku poslužuje kvalitetna domaća namirnica tako da previše ne zamara gosta, a istodobno ga očara i fino zasiti. Orzot i parfe iz snova, ugodna glazba i ljudi i Stradun na 50 metara. Što vam više u životu treba!

Autor fotografija: Grgo Jelavić/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 020/323-977

Web: www.tavulin.com

E-mail: bistro@tavulin.com

Radno vrijeme: ZATVORENO DO 1.3.2020.

Regija: Dalmacija-Dubrovnik

Adresa: Cvijete Zuzorić 1; 20 000 Dubrovnik

Broj mjesta: 100

Cjenovni rang: 200-300kn

Opis restorana:

Šetate ulicama najljepšega grada svijeta, ne znate u koji od stotinjak ugostiteljskih objekata i privuče vas ugodna r'n'b glazba iz jednog od onih koji bi po pravilu trebali biti isti poput svih ostalih iz te priče. Ali Tavulin je puno drukčiji, to je mjesto gdje su širinu menija sveli na minimum, bacili sve karte na tradicijska jela bazirana na lokalnim namirnicama i uspjeh nije izostao...

Nagrade i priznanja:

Preporuka Michelin vodič 2018.
Sezonski menu
Komentari