Takenoko


Michelin preporuka

Internacionalna
Mario Starman
Cjenovni rang:

Znalački koncipirana vinska i pivska lista temelje se na kvaliteti, a ne brojnosti i vode vas preko svih krajeva Hrvatske sve do dalekog Japana, na kojem se i bazira cijela priča - najkvalitetnija i najmaštovitija azijska jela sa štihom Mediterana. Želite li, pak, probati tradicionalno japansko vino od šljiva, (a ne rakiju), i to u savršenom okružju, ovdje je prava prilika za čašicu originalnog sakea.

Iako na meniju ima doista svega, od janjećih kotleta s umakom od datulja i smokvi, kobe hamburgera ili striploin back angusa u BBQ mango umaku i soli s tartufima, prvi japanski restoran u Zagrebu svoju je slavu ponajviše stekao na sjajnim jelima od sirove ribe. Sushi, sashimi, hosomaki... koliko mi imamo varijanti šalši, gulaša i juha, toliko se ovdje možete svaki puta očarati novim čudesima... No tataki od tune je nešto bez čega ne smijete napustiti Takenoko - jelo godine! Toliko nježnosti u kompletnoj cjelini, "the body". Apsolutni užitak!

Spring rolice su klasik koji godinama obožava zagrebačka elita, a plata sa sushijima je ono zbog čega ćete jednog dana otputovati u Japan samo kako biste se uvjerili je li moguće da original bude bolji od ovoga. Tuna je hrvatska, kao i vino Tomac sauvignon, koje savršeno prati jela koja smo naručili. Proljetni meni, koji je netom zamijenio stari, sugerira nova jela poput filea romba na gelu od limuna i šafrana, zatim unayku - marinirana jegulja spojena sa svježim krastavcem i kataifi tjesteninom te Hlap Takenoko, koji je ovdje spojen u aromatičnom miomirisnom spoju mladog luka, đumbira sa svježim krastavcem i kataifi tjesteninom, te hlap Takenoko, spoj mladog luka, đumbira, češnjaka, meda, sojina umaka te sakea.

Dugogodišnji chef kuhinje, Japanac Motohiko Mochizuki, ponosan je i na black sushi, kombinaciju lososa u tempuri, krastavca, kreme od sira, japanskog umaka, kavijara tobikko i sipina crnila. Svježi sezonski deserti kao lava cake, cheesecake ili mochi savršeno će završiti priču o Takenoku. Priču koju jednostavno - morate okusiti. Divno mjesto...

Autor fotografija: Dalibor Urukalović/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 01/6463-385

Web: www.takenoko.hr

E-mail: japanski.restaurant@takenoko.hr

Radno vrijeme: Ponedjeljak - subota: 12h - 01h
Nedjelja: 12h - 18h

Regija: Grad Zagreb

Adresa: Masarykova 22, 10 000 Zagreb

Broj mjesta: 80

Cjenovni rang: 200-300kn

Opis restorana:

Ljudi koji su odrastali u Zagrebu sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća trenutačno će, čim kroče u Takenoko, osjetiti neku lijepu ugodu starih vremena na potpuno moderan način. U blizini kultnih lokala i kavana, gdje je nastajao Novi val, s pogledom kroz velike prozore na zagrebačke ulice i fasade, sve nekako zove na lijepu prošlost, a upravo tu, intiman i elegantan raste novi Takenoko. Staru lokaciju u Kaptol centru zamijenio je ovom novom na uglu Gundulićeve i Masarykove. Od interijera inspiriranog svjetskim metropolama, sjajne atmosfere, preko iznimne usluge, pa sve do pažljivo biranih vina i maštovite prezentacije jela, Takenoko je i danas "fine dining" restoran u punom smislu te riječi.

Nagrade i priznanja:

Preporuka Michelin vodič 2018.
Sezonski menu
Komentari