Tač


Michelin preporuka

Tradicionalna
Vesna Miletić
Cjenovni rang:

Gault&Millau: Traditional cuisine

Pri vrhu hrvatske gastronomske ponude smjestio se šarmantni obiteljski restoran na zagrebačkom Vrhovcu. Okružen zelenilom vrta u kojem mirišu ruže i začinsko bilje, Tač je postao jedno od omiljenih mjesta za službenu ili opuštenu gozbu okusa i mirisa.

Brojna priznanja, uključujući i ono Gault&Millaua, te uramljenu žlicu koja svjedoči o najboljem restoranu za poslovni ručak, gotovo da se i ne vide od brojnih predmeta koja podsjećaju na neka prošla vremena. Dok svira jazz, pogled putuje preko bakinih mlinaca za kavu koji stoje na kaminu, šivaćih mašina i impozantnih etiketa na izložbenim bocama vina koje potpisuju naši ponajbolji vinari. Nađe se na policama i različitih fotografija te svjetiljki poput damskih šešira iz doba Charlestona.

Simboli hedonizma provlače se i kroz retke jelovnika inspiriranog prije svega sezonskom, a zatim i istarskom kuhinjom. Ručno rađena tjestenina, poput fuža i pljukanaca logičan je izbor uz žgvacet od boškarina, autohtone hrvatske pasmina goveda. Tko nije kušao žgvacet nije upoznao tu raskoš umaka koji pleše na nepcu aromama maslinovog ulja, pirjane rajčice, luka... ma divotica!

Sezona u dubokim tanjurima ogleda se i po izboru dnevnih juha. U proljeće tu ima šparoga i mladih mrkvica, a ritam se nastavlja u dogovoru s prirodom. Jedna od delicija koju obožavatelji mesa nikako ne bi trebali propustiti su rebra crne svinje. Odležana i fino podimljena ne trebaju nikakvih začina. Meko meso koje kao da od samog pogleda pada s kosti i dalje ima strukturu, karakter i okus koji se pamti. Poslužuje se na drvenoj dasci s krumpirićima, ukrašenim pokojim listićem mikrozelenja, tek tako za bolji dojam i podsjetnik da se ondje uživa u prirodnim okusima. Jer tajmning je važan u Taču – osobito ako želite kušati kultni ajvar koji nastaje iz čarobnog lonca vlasnice Vesne Miletić. Neki kažu da je najbolji koji su ikad kušali, ali za to morate doći u jesen. Već na Božić je prekasno…

Autor fotografija : Danijel Berković/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 01/3776-757

Web: www.restac.hr/html/index.html

E-mail: info@restac.hr

Radno vrijeme: Utorak - Nedjelja 12:00-00:00 h

Regija: Grad Zagreb

Adresa: Vrhovec 140, 10 000 Zagreb

Broj mjesta: 0

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Restoran vodi obitelj Miletić, Tihomir - Tač, supruga Vesna i sinovi, te svi zajedno dijele tu posebnu strast koje pruža ugostiteljstvo. Za interijer i odabir menija, kao i za prijem gostiju, zadužena je gospođa Vesna, a kompletnu nabavu hrane i pića obavlja suprug Tač. Bitno je spomenuti da restoran posluje sa nekoliko vrhunskih kooperanata, proizvođača iz Istre, Slavonije, Like i južne Dalmacije pa se u ponudi s obzirom na određeno godišnje doba nude istarske šparoge, tartufi, divlja rukola, meso boškarina, maslinova ulja, dalmatinske pečenice, pršuti, kulen, kobasice od divljači i ostali specijaliteti.

Kada bi definirali kuhinju restorana TAČ, onda bi to bila istarska i kontinentalna hrvatska kuhinja sa utjecajem i svih ostalih kulinarskih kultura koje oblikuju prošlost i sadašnjost ovog podneblja.
Sezonski menu
Komentari