Stari Podrum IlokTradicionalna
Ivana Dasović
Cjenovni rang:

Filet smuđa sa žara, smuđ orly (pohan bez mrvica), filet soma pržen u sjemenkama te prženi šaran s kuhanim krumpirom i pirjanim povrćem sastojci su riblje plate u iločkom restoranu Stari podrum, dijelu istoimenog turističkog naselja uređenog iznad pravih podruma sagrađenih u 15. i 18. stoljeću, u kojima i danas zriju vina.
I to vina koja se piju uz ovu platu te ostala jela iz bogatog jelovnika baziranog, naravno, na prvoklasnoj riječnoj ribi te podunavskim i slavonskim mesnim specijalitetima.

S opisanom platom najveći je problem kako početi. Smuđ sa žara ima snažniji miris, smuđ orly je sočan, šaran slastan, a som u mrvicama hrskav.
Drugi je problem odlučiti se za graševinu ili chardonnay. Oba su vina izvrsna, a reskija graševina možda bolje pristaje masnijima somu i šaranu, dok chardonnay može lijepo zaobliti bijelo meso smuđa. E pa baš vino može riješiti nedoumice.

Uz fiš paprikaš, kojim će zaljubljenici u podunavsku hranu započeti ove male riblje festivale, vrhunska graševina Iločkih podruma pristaje kao da je riba plivala u njoj. S graševinom se može nastaviti uz soma i šarana, a poslije prijeći na smuđa i na vino od prekrasne sorte koja se lijepo udomaćila i na krajnjem istoku Hrvatske.

Som, smuđ i šaran daju temeljac za fiš paprikaš, a meso u njemu je samo od soma. I nježan je, da gosti iz drugih krajeva ne bi opekli jezik i nepce. Ljutinu, pak, posluže u posebnoj zdjelici.

Imaju u Starom podrumu dva fiš paprikaša. Jedan je bez kostiju, "za Zagrepčane", često znaju domaći komentirati. No i oni ga često jedu jer je temeljac isti, a jede se lakše. Za čistunce i dalje se radi fiš na domaći, dakle s cijelim komadima ribe.

Lijep je izbor mesnih jela, imaju i ponudu za vegetarijance, a deserti su mješavina internacionalnih favorita i lokalnih finih seljačkih jela poput tačkrla, jastučića od krumpirova tijesta punjenih pekmezom i zalivenih makom.

Vinska lista je, naravno, preslikana iz vinskog podruma. Izbor je velik, lako je pronaći vino koje pristaje bilo kojoj stranici jelovnika, a cijene vrlo pristojne, jedva malo više nego u prodavaonicama. Čak se i najskuplja vina, poput slatkih predikata od slavnog iločkog traminca, mogu naručiti na čašu, a poslije jela, povoljno kupiti u suvenirnici koja je dio restorana.

Oni koji se nakon iločkih bakanalija boje putovati, mogu prespavati u vrlo urednim sobama uz Dunav.

autor fotografija: Davor Javorović/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 032/590 088

Web: www.ilocki-podrumi.hr

E-mail: staripodrum@ilocki-podrumi.hr

Radno vrijeme: PON - NED; 7.00 - 23.00

Regija: Slavonija

Adresa: Šetalište O.M.Barbarića 4; 32236 Ilok

Broj mjesta: 160

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

U Iloku, na krajnjem istoku Hrvatske, ponad silnog Dunava, smjestilo se turističko naselje „Stari podrum“. Taj jedinstveni vinski objekt nasljeđe je i pokazatelj vrlo duge tradicije uzgoja vinove loze i proizvodnje vina. Osim nezaboravnog gastronomskog užitka, jedna od vrijednosti ovog turističkog naselja su dva vinska podruma iz 15. i 18. Oni više od pet stoljeća stvaraju i njeguju vrhunska vina te čuvaju dragocjenu arhivu i brojne tajne…

Restoran „Stari podrum“ smješten je u posebnom ambijentu nekadašnje vinarije, koji mu daje karakterističan srijemski štih. Ugodan i topao, uz domaće delicije sljubljene s vrhunskom ponudom vina Iločkih podruma, restoran ni najveće eno-gastro znalce ne ostavlja ravnodušnima.
Restoran ima kapacitet od 100 sjedećih mjesta i dodatnih 60 pod natkrivenom vrtnom terasom.

Osim restoranske ponude, nudi i cijelu vinsku paletu proizvoda vinarije uz stručno vođenu degustaciju od strane enologa ili sommeliera. Kako bi, nakon svakog kušanja sa nepca očistili okus prethodnog vina, dobit ćete porciju kruha i sira i omogućiti si novi doživljaj sa svakom novom čašom…
Sezonski menu
Komentari