Stari Podrum BujeTradicionalna
Mira Zrnić
Cjenovni rang:

Putujući prema Momnjanu kraj slovenske granice ponavljali smo gradivo o namirnicama kojima je dom sjeverni dio Istre. Hoće li nas u Starom podrumu dočekati cijenjeni tartufi, travnato maslinovo ulje i domaće sorte – slavni muškat, malvazija i teran? Obiteljska konoba smještena u dolini rijeke Arglie, pod kaštelom nudila je već na prvi miris ono po što smo došli. U oazi domaćeg ugođaja nalazi se terasa koju hladi i zvucima umiruje obližnji potok. To su prepoznali i brojni gosti pa smo čestitali sami sebi na tome što smo bili dovoljno organizirani da se prije dolaska najavimo i rezerviramo svoje mjesto za uživanje.

Već pogled na jelovnik i vinsku kartu, kao i selekciju ulja na stolu ispunio je naša očekivanja. Dašak prošlosti koji se isprepliće s rustikalnim ambijentom prate i jela poput onih iz bakine kuharice. Doznali smo da se ponuda hrane prilagođava sezoni, a glavnu ulogu igraju šparoge i tartufi. Po sastojke se ide u netaknutu prirodu ili živu smočnicu u vrtu.

Onima koji se poput nas odluče za ozbiljne komade mesa, domaćini će nerijetko pomoći pri odabiru tako što će ih donijeti na provjeru. Između boškarina, ombola i Fiorentine odabir je pao na posebno pripremljeni biftek na žaru. Sočan i mirisan, vrijedan je svake pohvale. A tek domaća tjestenina! Fuži i pljukanci u kremastom umaku s veličanstvenim bijelim, ili nešto skromnijim crnim tartufima ne stižu na uobičajen način. Tradicionalna predstava nalaže da se ne stavlja puni tanjur pred gosta. Umjesto toga, tjestenina se nježno miješa u posebnoj posudi, a mirisu koji pritom zapleše oko stola ljubitelji plemenitih gljiva teško mogu odoljeti. Kako nam za kraj više nije ostalo puno prostora za uživanje, odlučili smo se za panna cottu sa sezonskim voćem. Nije nam bilo žao jer je upravo taj nježan desert s umakom od voća ubranog u vrtu bio potreban da zaokružimo priču i sami sebi obećamo da ćemo se zasigurno vratiti.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 052/779-152; 098/964-7723

Web: www.staripodrum.info

E-mail: stari.podrum@gmail.com

Radno vrijeme: PON, UTO, ČET, PET, SUB, NED: 12:00 - 22:00
SRI: ZATVORENO

Regija: Istra

Adresa: Most 52, Merišće 52460 Buje

Broj mjesta: 80

Cjenovni rang: 200-300kn

Opis restorana:

U dolini rijeke Arglie, ispod momjanskog kaštela, smjestila se obiteljska konoba Stari podrum, na mjestu prve istarske tvornice  likera, u slikovitom krajoliku. Ovaj obiteljski  restoran će vas jednostavno oduševiti sa svojim tradicionalnim receptima i ugodnim ambijentom. Već pri ulasku osjetit ćete opuštajuću domaću atmosferu i prekrasne mirise koje otvaraju apetit. Uvijek ćete biti dočekani s velikim osmijehom i pronaći mjesto unutar rustikalno uređene konobe ili na terasi s koje se vide očaravajući pogled prema Momjanu i okolnim vinogradima  te osjeća se svježina obližnjeg potoka.
S vama smo od 2009. godine
Sezonski menu
Komentari