Stari KaštelTradicionalna
Borna Vukić
Cjenovni rang:

U samom centru prekrasne Novalje, u srcu turističke zone u kojoj prevladavaju mladi ljudi, iza kamenih zidina nalazi se restoran Stari kaštel. Ime je dobio po lokaciji, kamenoj utvrdi čiji su stari zidovi učvršćeni metalnim dijelovima te ukrašeni biljem i mirisom Jadranskog mora koje vam je doslovno preko ceste. Na raspolaganju su vam intimnija donja, kao i gornja terasa s prekrasnim pogledom na mjesto te unutrašnjost koja pak krije kolekciju - maski, pa slobodno birajte...

Stari kaštel podjednako barata morskom i kontinentalnom kuhinjom, ovisno o sezoni, ponudi i potražnji. Iako slove kao mjesto dobrih steakova, konobar će vam prvo ponuditi nešto od bogatog izbora svježe ribe. Ali za početak, prepustili smo se izboru zanimljivih kombinacija home made bruschetta. Paški sir, rajčica i usoljeni inćuni, zatim inćuni s blitvom, pašteta od carpaccia i savur od skuše, sve je to u ponudi na hrskavom domaćem pecivu i zanimljivo upareno s Korlat roseom. Najviše nas je dojmio savur od skuše, taj tradicionalni specijalitet karakterističan za težačke kuhinje Dalmacije, ovdje je doveden do savršenstva, bez previše ružmarina i octa, najvećih boljki u većini restorana.

Paška janjetina dolazi u nekoliko kombinacija, ali od nje su još traženiji ramstek i biftek koji u Kaštelu sami odležavaju tjedan dana u maslinovu ulju. No, zbog blizine mora i lokacije lokala, ipak smo se odlučili za jedno riblje jelo koje malo odskače od klasične ponude brancina, orade i morskog psa. File kovača, mekan, svilenkast i nježan, došao je u kombinaciji s kuhanim krumpirom začinjenim peršinom te prilogom u vidu komorača, celera i luka. Fina tekstura ribe zgodno se nadopunjuje jakim aromama povrća, a istarska malvazija po preporuci neumornog konobara, Matošević Alba, sve diže na višu razinu.

Paški sir je ovdje na prvom mjestu, i za svaku je preporuku, čak i kao desert, ako se niste najeli za predjelo. No, uz sorbetto i voćni kup, odlučili smo se za štrudl od jabuka pojačan sladoledom od vanilije. Sjajan način za završetak ručka i nastavak kupanja na nekoj od brojnih divnih paških plaža prepunih mladih sretnih ljudi.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 051/661-401

Web: www.starikastel.hr/

E-mail:

Radno vrijeme: PON - NED - 12:30 - 23:30

Regija: Lika-Karlovac

Adresa: Trg Loža 14, 53291 Novalja

Broj mjesta: 50

Cjenovni rang: 200-300kn

Opis restorana:

Stari kaštel je klasični primjer restorana u kojem ćete naći svega za svaki ukus, od ćevapa za dječicu, do škampa s roštilja za najzahtjevnije gurmane. Iskoristite njihovu gornju terasu za pogled na grad i zaljev, i uživajte u bojama, mirisima i okusima ljepše strane Jadranskog mora.
Komentari