Stara PrešaTradicionalna
Biserka Jakševac
Cjenovni rang:

Seosko domaćinstvo Stara preša nalazi se u Šenkovcu, tridesetak kilometara zapadno od metropole, uz samu granicu sa Slovenijom (GP Harmica). Obitelj Jakševac je zasukala rukave i umjesto zapuštene močvare danas je tu prekrasno imanje na kojem su smješteni restoran i vinski podrum idealni za krstitke, svadbe, godišnjice, rastave, degustacije, seminare..

Ugostiteljska ponuda sastoji se od autohtonih specijaliteta koji su pripremljeni prema starim i obiteljskim receptima: zagorska juha, juha od štrukli, purica s mlincima, pečena patka, teleća koljenica, punjena teleća prsa, jela ispod peke, punjena kokoš, svinjsko pečenje, janjetina i odojak s ražnja, salame od divljači, domaće kobasice i sirevi, sir i vrhnje, zapečene zagorske štrukle, jabuke u šlafrugu, razne štrudle.

Sezonski se nude: srneći gulaš s domaćim njokima, buncek sa restanim krumpirom i kiselim zeljem, domaće spremljene krvavice, češnjovke, prezvuršt, krpice sa zeljem, itd. Uglavnom, sve.

Dan smo počeli kvalitetnim rakijicama u prekrasnom interijeru s kockastim stolovima i starim vurama, radiom i zavjesicama po prostoriji. Već kod predjela se pokazalo da „ne bu dobro“, jer su porcije obilne i izdašne. Sir i vrhnje su baza, a špek, šunka i hren dobra podrška. Šunka je pogotovo zamamna, onako "fluffy", vlažna i sočna, a domaći hren i dalje adut za svako jelo. Tris juha priča svoju priču; dosta rijetka od gljiva, klasična zagorska, i iznenađujuća od štrukli. A onda bakanalije. Domaći pohani bataci, nakon kojih pomisliš da si ranije jeo cvrčke, a ne piliće.

Janjetina s kosti, pečena na ražnju, fantastično marinirana u limunskoj kupki. Za kraj, najbolja teleća koljenica dugo vremena unazad.

U vinskoj ponudi su domaća otvorena vina: rajnski rizling, sauvignon, chardonnay, sivi pinot, portugizac i muškat. Zeleni silvanac je mudar izbor unatoč mrvice provrelog šećera na kraju, dok je crnjak rezerviran za ljubitelje kiselije domaće zagorske kapljice.

Deserti su posebna priča, dovoljna da se samo zbog njih otputite iz Zagreba. Čudovišno gigantske knedle s domaćim šljivama i jabuke u šlafrugu ma divota. Jesen u punom naponu, orasi i jabuke po podu, magarac i Minnesota mini svinja koji jedu sve iz ruke, i ne izbjegavaju slikanje (mago ili svinje hoće malo ugristi, ali što sad), mir, tišina, priroda kakva je nekad bila. I bungalov za prespavati ako vas ponesu gemišti.

Stara preša je "must have" priča nakon svakog napornog dana u uredu i definitivno za sunčani ili bilo kakav slobodan vikend. Preporuka iz dubine site i sretne duše i tijela.

Autor fotografija: Davor Puklavec/Pixsell

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 01/3391 129

Web: www.starapresa.com

E-mail: info@starapresa.com

Radno vrijeme: PON - NED: 11:00 - 23:00 h

Regija: Središnja Hrvatska

Adresa: Ivana Turka 50, 10292 Šenkovec

Broj mjesta: 80

Cjenovni rang: do 100kn

Opis restorana:

Maleni obiteljski restoran smješten je u Šenkovcu, tridesetak kilometara zapadno od Zagreba. Na površini od 17.000 četvornih metara nalaze se restoran s 80-ak sjedećih mjesta, vinski podrum sa 110 sjedećih mjesta, nekoliko ljetnikovaca i terasa s 90 sjedećih mjesta.

Maleni vinograd, dječje igralište, malena farma domaćih životinja (patke, guske, kokoši, zečevi, magarac Veseljko i praščić Bejb), dva jezera.

Nude domaću kontinentalnu hranu zagorskog podneblja kao što su purica s mlincima, patka s mlincima, buncek s ražnja, teleća koljenica ispod peke, domaći sirni i suhomesnati proizvodi, juhe od bundeve, šumskih gljiva ...

U vinskoj ponudi su domaća otvorena vina (zeleni silvanac, sauvignon, muškat, frankovka), 80-ak etiketa buteljiranih vina hrvatskih vinara te domaće rakije..
Sezonski menu
Komentari