Stara Loza


Michelin preporuka

Mediteranska
Matko Prce
Cjenovni rang:

Ovaj boutique hotel u kojem je svaku sobu osmislio drugi dizajner, a moderna umjetnost sjajno parira staroj zgradi, dočekat će vas ugodnim free jazzom, atmosferom kao u nekom elegantnom baru velikih svjetskih gradova , srebrne stolice i stolovi, crni stolnjaci i ubrusi, kompleksne moderne slike po zidovima... Uglavnom, nešto ovako čarobno nećete imati prilike vidjeti često.

No, ipak smo došli zbog hrane i pića. Cijela je priča bazirana na lokalno i organski uzgojenim namirnicama upotrijebljenim u tradicionalnim receptima s modernim tehnikama. Ukratko, ovo je jedan lokalni put oko Hrvatske i svijeta na jedan totalno funky način.
Desetak vina na čaše sa svih strana Hrvatske, pomno birano otvaraju vaše uživanje u vjerojatno najopuštenijoj atmosferi koju ćete doživjeti u Hrvatskoj. Od lokalne Crvikove malvazije, preko bračke Stine do hvarskoga Dubokovića, loza ide i do Skradina, Plešivice, Kutjeva, sve do druge inozemne etikete.

Kako je restoran dio hotela, i kako su kuće u Dubrovniku pretežno uske, tako se i Stara Loza proteže na više razina. Od dijela koji je na ulici, preko prizemlja uz recepciju, sve do kata i terase s koje se pruža pogled na cijeli grad. Idila. Posebnu pažnju obratite na uređenje interijera koje vam odvraća pažnju svakih par trenutaka i vodi vas u svijet nekog dragog, posebnog filma. Ukratko, mjesto za uživanje...

No, što jesti u Staroj Lozi... trenutni predsezonski meni se temelji na lokalnim svježim namirnicama poput hobotnice, sardina ili lokalnih školjaka, pa sve do janjećeg pršuta i goveđeg tartara. Kada ste se izguštali predjela, i fantastičnog maslaca od bosiljka, vrijeme je za glavno jelo – konkretno, od riba bakalar na bijelo, lokalni cipol i romb, te od mesa janjetina, bikovi obrazi i goveđi file. Kratko, jasno, jednostavno – do novog sezonskog menija koji također potpisuje poznati mladi chef Damir Šarić. Njegova jednostavnost i zadržavanje na osnovnim aromama namirnica idealno će uljepšati vaš ručak ili večeru. Isti majstor potpisuje vjerojatno najsenzualnije deserte u gradu: sladoled od kozjeg mlijeka, kao i pjenicu od verbena ulja, gel od limuna i hrskavo sipino crnilo objedinjene u nazivu „Citrus“.

Dizajnerska priča, svaki detalj na svome mjestu, briljantan doživljaj gledanja, osjeta, ali i hrane. Dapače, rijetko ćete gdje jesti tako dobro spravljena jela, a pogotovo deserte. Svaka čast Stara Lozo, ovo je stvarno priča nad pričama, moderna bajka!

Autor fotografija: Grgo Jelavić/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 020/321-145

Web: www.prijekopalace.com

E-mail: info@prijekopalace.com

Radno vrijeme: Ponedjeljak-nedjelja: 08:00-23:00 h

Regija: Dalmacija-Dubrovnik

Adresa: Prijeko 22; 20 000 Dubrovnik

Broj mjesta: 81

Cjenovni rang: 200-300kn

Opis restorana:

U jezgri staroga grada, kada krenete jednim od onih najljepših stepeništa na svijetu, u jednoj uličici izlizanog stoljetnog pločnika Dubrovnika ugledat ćete zgradu iz 1470. godine i u njoj Hotel Prijeko Palace i njegov restoran - Staru Lozu.

Nagrade i priznanja:

Preporuka Michelin vodič 2018.
Sezonski menu
Komentari