Stara KužinaMediteranska
Marina Petrović, Lovre Brnin
Cjenovni rang:

Jelovnik nije pretjerano širok, ali je namijenjen cijeloj obitelji, i onima koji žele probati neku posebnu dalmatinsku deliciju. Za predjelo se nudi klasični paški sir, pršut i salata od hobotnice, kao i hladni pijat (tanjur s morskim delicijama). Tu je i krem juha od škampa, tikvica i parmezan čipsa koja je u koliziji s ribljom juhom „Stara kužina“, pa je izbor jako težak. Na kraju smo se ipak odlučili za njoke sa sipom i prepečenim bobom. Jelo je prva liga, dosta jako začinjeno, tamno, s elastičnim i dovoljno tvrdim domaćim njokima te finim komadićima sipe, a ako ste još i ljubitelj boba, cijeli svijet je vaš dok uživate u kapljici istarske malvazije koju specijalno naručuju za potrebe konobe.

Jedna od stvari na koje su s pravom ponosni ovdje su peke, u koje stavljaju sipe, janjetinu, teletinu i hobotnicu, ali se potrebno ranije najaviti i bolje idu u hladnijem dijelu godine, pa je kocka pala na lungić punjen Ninskim šokolom (specijalna lokalna vrsta dimljene vratine) i paškim sirom. Crno vino kuće, koje nam je jako ugodno osoblje preporučilo, je domaći merlot koji se fino uklopio uz dosta zasitan i konkretan obrok. Stara kužina je mjesto gdje je stvarno užitak gledati kako se narudžba peče na gradelama pred vašim očima, dok se uz gutljaj vina spremate na totalni hedonizam. Ovako su jeli naši stari...

Deserti su pretežno klasični, osim palačinki s pekmezom od domaće smokve te mojito panna cotte. Odlučili smo se za klasične palačinke s čokoladom i nikako nismo pogriješili, a kao iznenađenje, došla je i ta jedna sa smokvom. Delicija, samo takva!

Ako nikada niste prošetali Ninom, ne znate koliko ste lijepo i monumentalno mjesto propustili zauvijek zapamtiti. Jednom kada se uklopite u stare kamene ulice, i suživite s dalmatinskom tradicijom, ovdje ćete sigurno dolaziti svake godine. Nin je divan, doživite ga i odmorite u tradicionalnom pristupu ugostiteljstvu u prekrasnoj Staroj kužini.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 023/264-099; 099/5749-041

E-mail: info@starakuzina.hr

Radno vrijeme: PON - NED: 8:00 - 00:00

Regija: Dalmacija-Zadar

Adresa: Ulica Svetog Mihovila 1, 23232, Nin

Broj mjesta: 200

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Nin, grad spomenik, prekrasna stara bombonijera od kamena u blizini pješčanih plaža i stalno u nekom šušuru, u srcu kojeg se nalazi jedna od najstarijih konoba u gradu, Stara kužina. U velikom vrtu terasa se prostire kako na betonskom dijelu, tako i pod maslinama i smokvama pa time dobivate apsolutni užitak Mediterana.
Sezonski menu
Komentari