SkalaMediteranska
Igor Horvat
Cjenovni rang:

U predivnom Skradinu na rijeci Krki nedaleko ušća u Prukljansko ili Prokljansko jezero, u hladu stoljetnog oraha smjestio se restoran Skala. U labirintu uličica i totalnom miru s pogledom na borovu šumu, marinu i more u daljini, ovdje ćete na najbolji mogući način napuniti svoje baterije između dva kupanja ili nakon posjeta obližnjem Nacionalnom parku Krka, jednom od najljepših u Hrvatskoj.

Za predjelo, kao i uvijek kad ste u Skradinu, svakako treba probati čokalice, sitnu ribu koja živi u moru, ali i jezeru. Upravo zbog tog svog boravka u bočatoj vodi Prukljana ribice imaju fantastičan slatkasti štih, detalj koji ih razlikuje i izdiže od klasičnih gavuna i papalina. Uvaljane u kukuruzno brašno i pržene u ulju, jako se dobro sljubljuju s vinom koje, zanimljivo, dolazi iz Slavonije, sasvim drugog kraja Hrvatske. Bijelo vino kuće je, naime, kupaža rizlinga i graševine, dok je crno kupaža caberneta i merlota iz Đakovačke biskupije.

Lagana gorčina iz vina izvrsno se uklopila s također malo gorkastom ribicom oplemenjenom zelenim klorofilnim notama.
Lokal je pet friendly, a uz lagani pop i rock sa zvučnika dovoljno ste blizu da mirišete more, a opet dovoljno daleko da ne osjetite gužvu.

Sitni detalji na terasi dodatno umiruju i opuštaju, pa vam je odmah lakše odabrati iz šarolikog menija, na kojem ima sasvim dovoljno jela da zadovolji sve ukuse od rižota i tjestenina, školjaka i ribe do bogate ponude bifteka. Skala se definira i kao mesni i kao riblji restoran za najširu publiku i bez previše finesa, iako su nas odmah na dolasku ponudili zubacem od osam kilograma.

Između mesa i ribe, odabrali smo i jedno i drugo. Probali smo tako filet brancina s umakom od limuna i izvrsnom blitvom za prilog, koja svojim zemljanim notama izvrsno prija uz dosta jaku i finu crnu kupažu. Kada smo već kod pića, treba spomenuti domaće likere i rakije, ponajprije rogačicu te one od žižula i šipka. Jedan od njih se savršeno sljubio s desertom, poznatom Skradinskom tortom od oraha bez brašna. Sočan, vlažan i ne pretjerano sladak, savršeno odmjeren desert u spoju s kućnim, pažljivo rađenim mutnim, briljantnim likerom od oraha, sasvim je dovoljan razlog da usred vrućeg ljetnog dana ovdje svratite po novu dozu energije.

Filozofija lokala mladog gazde, diplomiranog agronoma i ponosnog vlasnika najbolje ocjene na Trip Advisoru jest primiti gosta, kao što biste htjeli da on ugosti vas. Jednostavno, brzo, obilato, ne očekujte čuda u Skali, ali pripremite se na sjajno guštanje. Dobar tek...

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: +385 95 8845 801 / +385 98 8468 37

Web: restoran-skala.com/

E-mail: info@restoran-skala.com

Radno vrijeme: Van sezone: 11h - 23h
Tijekom sezone (15.06. – 15.09.): 09h - 24h

Regija: Dalmacija-Šibenik

Adresa: Rokovača 7, Skradin

Broj mjesta: 160

Cjenovni rang: 200-300kn

Opis restorana:

Bilo da u njega dolazite s kopna ili uplovljavate u njegovu modernu marinu, Skradin će vas jednako dočekati „otvoreno i vrlo prilagodljivo“. Gradić je to bogate povijesti kako kulturne tako i gastronomske. Svoje tajne čuva, ali rado prima svakoga da mu pruži odmor i zadovoljstvo za pamćenje. Sljedeći bilo Skradina već 12 godina egzistira obiteljski restoran SKALA. Restoran na lokaciji koja pruža pogled na marinu Skradin i most koji spaja dva kraja Dalmacije, sjeverni i južni, baš kao se i Krka spaja sa morem, u njihovoj se kuhinji spajaju okusi tradicije i vrhunskog gurmanskog užitka.
Sezonski menu
Komentari