She Bio bistro & bar


Gault&Millau Hrvatska

Mediteranska
Toni Radovčić
Cjenovni rang:

Ova osviještena gastronomija temelji se na organskoj kuhinji, u kojoj ima i jaja i sira s provjerenim podrijetlom, a sve je usmjereno na promociju organskoga, lokalnog i neindustrijskog. Kreativno, atraktivno i sezonski, ovdje sve ide od polja do stola, tako da neka jela nećete naći na meniju koji stalno obnavljaju jednostavno zbog toga što te namirnice nema u polju ili na stablu.

Vlasnica Irena Ateljević je doktorica humane geografije koju je završila u Novom Zelandu, a vodi lokal s kćeri Tinom koja je diplomirala u Londonu. Doručak u She Bio Bistrou počinje od 9 sati, a u ponudi su sunčani smoothie bowl, sezonski napitak s bananama, jagodama, sojino ili zobeno mlijeko s dodatkom voća, kajgana, poširana jaja te namaz od avokada na kruhu od pira koji nabavljaju iz Slavonije. Kruh je sjajan, djeluje zdravo, a ima i okus, i miris, i strukturu.

Juha dana može, ovisno o ponudi u okolici, biti od blitve s mnoštvom začina, od cvjetače i kumina s pecorinom ili pak od crnoga graha, mrkve i đumbira... Za početak, tu je humus, veganska plata na kojoj se nalaze motar s Visa, sušene rajčice iz Splita, slavonski tofu. Sirevi su također domaći, ovčji i kozji, a u lokalu nema ništa kravljeg podrijetla. Posebno su ponosni na krumpir-salatu s domaćim kaparima i maslinovim uljem Pažanin Vinišće.

Plavina Sladić berbe 2016. nježno i meko oblikuje svilenkaste njoke od pira koji dolaze s domaćim pestom - glavnim jelom koje smo odabrali za ručak. Pesto je domaći, mirisan, pun svježeg bosiljka, rukole, špinata, pecorina, sjemenki buče i lješnjaka. Najveći su hit lokala svakako bowles, velike zdjele sa salatama, od kojih se izdvaja ona od avokada, cikle, mrkve i smeđe riže. Tu je i Hefestus od prosa, mariniranog tofua i kiseloga kupusa te umaka od sezama i đumbira i Persephone (kvinoja, kozji sir, prženi orasi, masline i grožđice).

Čokoladni mousse s rogačem je trenutačno najjači bezglutenski hit bistroa i treba istaknuti da ovdje ne upotrebljavaju bijelo brašno. Ako možda i niste zagrijani za ovaj ukusan specijalitet koji se temelji na batatu, tu je kolač od palente, badema i naranče. Vlastita pržionica kave s organskom kavom daje "točku na i" ugodnoj terasici dobro zaklonjenoj od sunca.

Vlasnici često putuju planetom i skupljaju recepte, pa kombiniraju sa svojim chefovima i osmišljavaju spojeve koji u sezoni osvajaju Lonely Planet, Gault&Millau, TripAdvisor... I pića su organska (cola, craft pivo), a od etiketa su najjači Testament, Sladić, Birin i Jokić. Na kraju, želite li posjetiti organski uzgojenu oazu, zeleno srce Šibenika i Dalmacije, svakako posjetite ovu savršenu lokaciju za ljude koji su osviješteni prema sebi i svome zdravlju, kao i budućnosti našega jedinog planeta. Jedite lokalno, jedite u She Bio Bistrou.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 022/215-957

Web: www.shebenik.com/

E-mail: sibenikhubforecology@gmail.com

Radno vrijeme: PON - NED: 9:00 - 24:00

Regija: Dalmacija-Šibenik

Adresa: Zlarinski prolaz 2, 22000, Šibenik

Broj mjesta: 38

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

U strogom centru jezgre Šibenika, u jednoj od onih uličica u kojima je vrijeme stalo i kući koja izgleda poput spomenika, smjestio se restorančić s ljupkom terasom koji je u ovaj grad unio divne promjene. Sve je počelo 2016. godine, s idejom da se "wellbeing" i joga te održivi razvoj predstave do tada ne baš zainteresiranoj šibenskoj publici. Kako bi poticali domaće farmere i produljili sezonu, kao i razvoj svih ekonomskih sektora.

Nagrade i priznanja:

Gault&Millau
Trip advisor excellency award
Sezonski menu
Komentari