Sesame


Gault&Millau Hrvatska

Mediteranska
Marina Žibert
Cjenovni rang:

Na samom ulasku, 200-tinjak metara od Staroga grada i jezgre Dubrovnika, u vrtu punom cvijeća i drveća na sjenovitoj terasi, nalazi se restoran Sesame. Obiteljska tradicija koja seže u 1880. godinu vidi se u najmanjim detaljima, od zidova do krova, i radi se o jednom zaista odličnom ukusnom lokalu koji je pun starinskog duha u koji se sjajno uklapa moderna glazba.

Prvo je tu bila galerija, a tijekom rata su pokrenuli restoran, što se može vidjeti u unutrašnjosti u kojoj će uživati svi ljubitelji kamena, drva te artefakata vezanih uz Grad i posebno prastarih fotografija. Restoran je otvoren cijele godine i temelji se na mediteranskoj kuhinji. Prekrasni detalji, od cvijeta do kamena, sve je na svome mjestu.

Restoran ima 76 mjesta, podijeljen je na dvije terase, a u podnožju se nalazi zaseban bar u kojem se poslužuje jednostavnija hrana. Sam Sesame je ipak na puno višoj razini. Chefica Marina Žibert i slastičarka Lucija Tomašić brinu se da sve bude idealno i za najzahtjevnije goste.

Kada ste se nauživali ljepote pogleda, vrijeme je da razmislite što ćete odabrati s menija koji se mijenja sezonski, dva do tri puta na godinu, ovisno o namirnicama koje su dostupne. Sporo pečena janjetina s domaćim sezonskim povrćem je prvorazredan specijalitet kuće. Uz nju može ići samo plavac St. Hillsa, kako nas je s osmijehom uputilo više nego ugodno osoblje. Jelo kojim se ponose je i rižoto od cikle s kremom od luka, a za ljubitelje boja i dizajna tu je vizualno oduševljavajuća sezonska salata koja šareno pršti u svim bojama spektra.

Kao dobrodošlicu za početak vam nude malenu i nježnu pitu od sira sa cherry rajčicom na vrhu, mini burek koji dodatno ističe ljepotu lokala što kao da je izašao iz sarajevske ili mostarske priče, a između bogate ponude juha izbor je pao na onu bistru od brancina. Povratak korijenima, čisti minimalizam i naglasak na ribi, vrhunskom maslinovu ulju te puno peršina. Nedostaju samo valovi...

Jedna od preporuka lokala je carpaccio od tune na posteljici od avokada i luka koji sjajno ide s dubrovačkom malvasijom Tezoro Crvik. Što se pokazalo ispravnim. Tornjić od voća i ribe je divan za gledanje, ali i za jedenje. Tu je i široka paleta vina St. Hills, zastupljena je i Slavonija s Krauthakerom i Turkovićem, velik izbor od 120 vina iz Španjolske, Francuske, Njemačke, no ipak je najviše naših vina.

Gregada je jušno jelo od ribe i plodova mora, naša se konkretno sastojala od škarpine, brancina, kozica i škampi, preko kojih se prelije temeljac u kojem je to kuhano. Peršin i menta iz vrta iza restorana daju fenomenalan štih posluženom jelu, rijetko kvalitetni svježi začini, za svaku pohvalu. Grk Bartol vinarije Zure iz Lumbarde na Korčuli osvježava ovo sjajno težačko riblje jelo koje u Sesameu poprima drugu dimenziju. Sjajan temeljac, gust i aromatičan, i više vrsta okusa za čistu su peticu.

Dekadentna čokolada glavni je desert na ponos Sesameove slastičarke, moćan desert s više vrsta čokolade i sorbetom od maline. Uz to savršeno paše traminac Kutjevo. Tu je i kolač slatki limun s kremom od maslinova ulja, lavandom, karameliziranim zapaljenim limunom i kapljicama maslinova ulja te gelom od limuna. Bijela šuma ljetni je prozračni biskvit s "pijanim" višnjama koje se kuhaju s Hendrick'sovim ginom, a na vrh dolazi krema od tučenog vrhnja u obliku oblaka, listići bijele čokolade s bademom te dehidrirana malina za završni "touch" i boju. Dakle, kolači u Sesameu jednostavno pozivaju da ih isprobate.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 020/412-910; 099/610-8131

Web: www.sesame.hr

E-mail: info@sesame.hr

Radno vrijeme: PON - NED: 18:00 - 00:00

Regija: Dalmacija-Dubrovnik

Adresa: Dante Alighieri 2, 20000 Dubrovnik

Broj mjesta: 70

Cjenovni rang: više od 300kn

Opis restorana:

Upornost, rad, disciplina i kvaliteta, sve je to izgradilo restoran u kojem ćete uživati na najvišoj razini, uz glazbu s piana navečer i "easy listening & relaxing" glazbu preko dana koja vas tjera na uživanje i dugi ostanak u Sesameu. Naravno, i tanjuri u koje ćete se zbog pažnje i kvalitete jednostavno zaljubiti, dakle, čisti užitak. Pobjegnite od vreve Straduna i opustite se u vrtu Sesamea, vjerujte nam da liječi....

Nagrade i priznanja:

Gault&Millau 2018
Sezonski menu
Komentari