RivicaMediteranska
Igor Eržan
Cjenovni rang:

Njivice na otoku Krku, uz prekrasne plaže, mirise i boje Mediterana, kriju i jedno mjesto koje bi vam svakako trebalo biti urezano u mapi najboljih hrvatskih restorana. Kako joj i ime govori, Rivica se smjestila na šetnici uz obalu gdje uz manje preinake ponosno stoji od davne 1934. godine. Danas je u rukama Dražena Lesice i neumorne mu supruge Nikoline, koji time nastavljaju obiteljsku tradiciju, ponosno pokazujući knjigu gostiju stariju od 80 godina. Atmosfera je mirna i ugodna, pogled na more - neprocjenjiv.

Rivica je riblji restoran koji ponudu temelji na nekolicini ribarskih brodića koji toga jutra iskrcaju ulov. Tako je preporuka da pustite izrazito ugodnom i uljudnom osoblju da vas vodi kroz obrok svojim savjetima, kao i sljubljivanju s vrhunskim vinima.

U sklopu restorana je i vinoteka, pa nakon jela lako odnesete kući butelju u koju ste se zaljubili. Vino kuće je izvrsna domaća malvazija od bijelih te Geržinić kupaža od crnih vina - pun pogodak.

No vratimo se najbitnijem, jelima kojima osoblje Rivice želi dočarati sve ljepote Krka i Kvarnera. Na klasičnu riblju paštetu logično dolazi slijed malih sirovih morskih zalogaja koje su dizajnerski fino posložene na velikom tanjuru, a pun sjaj daju tek kad ih probate; od carpaccia od tune, preko svježih školjaka, sve do kliješta rakovice. Za svaki slučaj tu je i hobotnica i riblja juha za početak, a onda slijedi ono glavno.

Riba dolazi na pladnju i možete birati između orada, brancina, škarpina, dok je za klasičare tu uvijek pokoji rižot ili tjestenina s plodovima mora, naravno, sve netom ulovljeno, s tri vrste maslinova ulja za svaku prigodu.

Ipak, u Rivici su najponosniji na svog hlapa, koji dolazi s njihovom domaćom tjesteninom i umakom od maslaca. Prepustite se kirurgiji i iskonskom uživanju ...
Na kraju, još i tris kolačića sa sezonskim voćem, u rangu sa savršenstvom mesa jadranskog raka.

Rivica nije de luxe restoran sa skupocjenim slikama na zidovima, Rivica je iskonska ljubav prema moru ukomponirana u užitak prosječnog smrtnika.
Vino teče, more se mreška, popodnevni povjetarac vas podsjeća da ste živi i sretni. Svjesni da si nešto ovako osmišljeno, spremljeno i posluženo jednostavno morate priuštiti barem jedanput u sezoni.
Rivica je stvarno čisto oduševljenje, obvezno posjetiti. Mala riva za veliki hedonizam!

autor fotografija: Goran Kovačić/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 051/846 101

Web: www.rivica.hr

E-mail: rivica@rivica.hr

Radno vrijeme: PONEDJELJAK - NEDJELJA: 12:00 - 23:00 h

Regija: Kvarner

Adresa: Ribarska obala 13; 51512 Njivice

Broj mjesta: 80

Cjenovni rang: 200-300kn

Opis restorana:

Priča o Rivici počinje s nonom Mare 1934. godine, kad je u malom ribarskom selu otvorila pansion, danas pod vodstvom Dražena Lesice. Na sjenovitoj terasi s pogledom na lučicu osjeća se duh none Mare, kao osuvremenjena poveznica strasti i posvećenosti, a napose duh gastronomije kao životnog puta, pa i stručnog odabira.
Priča je to o strasti, trudu i opstojnosti, priča o najvažnijim vrijednosti i prolaznostima koje nosi svaka generacija, ogledavajući se na tanjuru, u čaši i u zadovoljstvu.

Nagrade i priznanja:

Dobitnici sljedećih nagrada i priznanja: Maison de qualite Udruge reda sv. Fortunata, a restoran je uvršten među vodeće restorane Hrvatske.
Sezonski menu
Komentari