Ribice i tri točkice


Gault&Millau Hrvatska

Tradicionalna
Danijel Gretić
Cjenovni rang:

Na pet minuta šetnje od središta metropole, na prvom katu kuće u kojoj su živjeli slavni Hrvati, smjestio se prostran, prozračan i za jedan prototip konobe jako osvijetljen riblji restoran - galerija Ribice i tri točkice. Ako ste ljubitelj umjetnosti, svakako ste na pravome mjestu jer je uz mnoštvo sjajnih mediteranskih jela lokal pun sjajnih umjetničkih radova, slika, crteža i skulptura poznatog umjetnika, Riječanina Voje Radoičića.

Atmosfera je ugodna, uza zvuke dalmatinskog melosa, jednostavno i šareno posloženih stolova, sve djeluje ležerno i razigrano. Ponuda je iznimno bogata s obzirom na to da smo u središtu Hrvatske, gotovo 200 kilometara udaljeni od mora! Za početak, na meniju je doista velik izbor specijaliteta iz i oko mora, od maslina, mariniranih inćuna, paštete i pršuta od tune sve do raznih carpaccia i salata s kozicama i hobotnicom. Od toplih predjela poput komiške pogače, friganih gavuna ili kozica na žaru, ako odaberete bruschette „ribice i tri točkice...“, bit ćete više nego zadovoljni kombinacijom hrskavog a dobro natopljenog tosta, karameliziranim lukom, rajčicama i kozicama. Uz okuse mora izvrsno je legla kućna istarska malvazija koja se, logično, zove – Ribice.

Tri su osnovne baze karte Ribice, a najlakše je početi širokom ponudom rižota i tjestenina, tagliolina, raviola i domaćih njoka. Ponuda riba varira od onoga što donesu dobavljači ili se nudi na gradskim ribarnicama, a specijaliteti su klasične i najjednostavnije srdele sa žara i frigane, trilja na žaru, uvozna i domaća tuna, lignje, kao i kraljica stola - grdobina. Baš ova potonja riba iz Jadranskog mora dolazi na stol ovog lokala i u flambiranom izdanju sa zelenim pireom i pečenim rajčicama. Kućni merlot iz Istre jačinom ne dopušta da se razmaše bogati umak u kojem pliva grdobina s puno češnjaka i pogotovo ružmarina.

Ribice i tri točkice poznate su nadaleko po svojim gulašima od sipa i lignji, brodetu od bakalara te buzari od vongola, kozica i škampa. Ne očekujte prevelik luksuz jer ovaj prostor ipak teži konobi i tako se u njemu i ponašaju u minimalizma na stolu, ali obroci su obilni i ukusni. Vinska lista ima četrdesetak etiketa od Istre i Primorja, preko brdovite Hrvatske, do Slavonije i Dalmacije. Najzastupljenija su imena Galić, Korlat, Korak i Jako vina.

Mesnih jela osim pršuta gotovo da uopće nema, pobogu, ipak ste u ribljem restoranu, a i lista deserata je svedena na svega tri naslova - uz dnevni kolač, koji se mijenja svakoga dana prema chefovoj inspiraciji, ovoga puta je to bio creme brulée, a u stalnoj ponudi su mousse od čokolade ili jogurta sa šumskim voćem, kao i čoko lava cake.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 091/512-6454

Web: ribiceitritockice.hr

E-mail:

Radno vrijeme: 9:00 - 00:00

Regija: Grad Zagreb

Adresa: Ulica Petra Preradovića 7/1, 10000 zagreb

Broj mjesta: 100

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Ljubičasti zidovi, klapske pjesme, čaše za bevandu i miris ribljih specijaliteta u središtu Zagreba sjajan su način za bijeg od stvarnosti i uživanje u stvarno ekspresno brzoj ponudi i izvrsnoj hrani. Hommage velikom umjetniku, živopisne i vesele umjetnine na svakom koraku, izuzetna usluga i širok spektar okusa najbolja su pozivnica da doživite atmosferu Jadrana u Zagrebu.

Nagrade i priznanja:

Gault&Millau
Sezonski menu
Komentari