Restoran Sv. Nikola


Michelin preporuka

Mediteranska
Marko Mostovi i Martin Bukovac
Cjenovni rang:

Niti tri sata vožnje udaljen od Zagreba, centar Poreča je možda još i ljepši u predsezoni jer vlada nevjerojatno ugodan mir, mirisi Mediterana stidljivo štipaju nosnice smrznutih kontinentalaca, a od ugodne šetnje jedino što vas može bolje zadesiti jest jedino – kvalitetan ručak. Nedavno pohvaljen od strane Michelina, Restoran Sv. Nikola, upravo je idealno mjesto za to...

Smješten na samoj rivi, s prizemljem i katom s pogledom kroz dva prekrasna starinska volta na otok i obalu u daljini, Sv. Nikola već 6 godina stvara priču o mjestu na kojem ćete se opustiti i uživati u vrhunskim sezonskim specijalitetima baziranim na domaćim namirnicama.
Uz laganu španjolsku i francusku modernu glazbu i pogled na mirno more, za start vam se nudi bogat izbor hrvatskih pjenušaca, kao i ozbiljna vinska karta koja se oslanja pretežno na lokalne igrače (Kozlović, Benvenutti), pa smo u početku zapeli na malvaziji i kasnije se prebacili na sjajan cabernet sauvignon Brčić. Zastupljeno je sve, od Pelješca i Slavonije pa do Italije i Francuske – ima čak i jedno kanadsko vino! Sve skupa, preko 80 naslova...

Očekuje vas pravo bogatstvo svakojakih carpaccija, od hobotnica, dimljene sabljarke, škampa, kozica ili juneće pisanice... Tu je i pet vrsta juha, od morskih plodova, škampa, pjenušava s brancinom kao i specijalitet – Motovunska šuma s tartufima i gljivama. Nije fotogenična, ali je lugarova ljubav, sjajno...
Tjestenina dolazi u više oblika, tu su njoki, pljukanci, fuži, tagliatelle, fettucine, kao i desetak vrsta rižota. Sv. Nikola se ipak najviše ponosi svojim izborom svježe, oborite ribe. Ovdje su naravno i dondol, kamenice, dagnje i Jakobove kapice, a nas je dopao file brancina u umaku od šparoga i tartufa. Da, zastrašujuća kombinacija nježnog mesa i jake gljive, ali rezultat je – sjajan.
Česi za stolom do nas s guštom su slistili tri vrste bifteka, tako da se ni ovaj segment ponude nikako ne smije zanemariti, kao ni lungići, pileći fileti, janjeći kotleti, pačja prsa...

Miješani desert po izboru šefa kuhinje nosi logično ime „Sv. Nikola“, i izvrsna je sladoledna slatko kisela kombinacija svega, od Bailey'sa, preko šumskog voća do tartufa, i općenito – predstavlja vrhunski završetak dana.
U Sv. Nikoli ćete uživati od pogleda na more, preko detalja na zidovima, do urednih stolova i inovativne kuhinje. Poreč je kralj, provjerite zašto!

Autor fotografija: Dusko Marusic/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 052/ 423 018

Web: www.svnikola.com

E-mail: info@svnikola.com

Radno vrijeme: PONEDJELJAK - NEDJELJA: 11:00 - 01:00 h

Regija: Istra

Adresa: Obala M. Tita 23, 52440 Poreč

Broj mjesta: 140

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Restoran Sv. Nikola nalazi se na rivi u Poreču, nasuprot otočiću po kojem je dobio ime. Restoran se prostire na dvije luksuzno uređene etaže i vanjsku terasu, a ističe se visokim standardima usluge i kuhinjom u kojoj dominiraju regionalni gastronomski specijaliteti uz bogat izbor kvalitetnih istarskih, hrvatskih i međunarodnih vina.

Specijaliteti u restoranu Sv. Nikola uključuju brojna maštovita jela, od kojih valja istaknuti riblju panna cottu na čipsu od grana padana s marmeladom od drijena, pjenušavu juhu s brancinom, riblji file sv. Mauro u umaku od pupoljaka maslačka i crnih tartufa te čokoladni marquis.

Restoran Sv. Nikola oduševljava jedinstvenim okruženjem u kojem se plavetnilo mora stapa s prekrasnim pogledom na istoimeni otok te uz zalazak sunca i romantičnu glazbu stvara idealni ugođaj za jedinstveni gastronomski doživljaj Istre.

Nagrade i priznanja:

Preporuka za Michelin vodič 2018.
Sezonski menu
Komentari