Restoran KvakaTradicionalna
Dražen Frketić
Cjenovni rang:

Puno gradova leži na rijekama, ali malo je onih koji se mogu podičiti činjenicom da leže čak na četiri. Karlovac, grad u središnjoj Hrvatskoj tako ima Dobru, Koranu, Mrežnicu i Kupu, na kojoj se upravo nalazi i slatki, poput salona za vjenčanice dekoriran restoran Kvaka.

Lokal je ime dobio po lokalnom veslačkom klubu (Karlovački Veslački Klub) i ima povijest dugu 56 godina. Današnja šarmantna, nasmijana i osebujna vlasnica ga preuzima pred šest godina, i u, do tada klasičan restoran, s puno truda unosi štih modernih vremena prekrasnim sitnim detaljima poput tanjura, šalica, slika na zidu i starinskog namještaja. Međutim, najljepše kod Kvake je definitivno ta opuštajuća atmosfera na terasi uz samu rijeku. Mir, tišina, svježina, voda...

No, kako se od vode rijetko tko najeo, gledamo što se ovdje nudi za jelo. Izbor nije prevelik, i naglasak je kako i doliči pogledu, ponajviše na riječnoj ribi. Naravno, ima i mesa s naglaskom na bifteke, ali pored klasičnih plata s pršutom i sirom, počeli smo ipak s lokalnim specijalitetom– žabama. Nabavljaju ih iz stotinjak kilometara udaljenih Fužina i rade na dva načina, u pivskom tijestu (ipak je Karlovac grad piva) i pržene u mrvici brašna. Žablji kraci dolaze na posteljici od rukole s cherry rajčicama, limunom i domaćim tartar umakom, dizajnerski dotjerano, precizno, elegantno, kao da ste u nekoj bajci za djevojčice. Slasno i ukusno jelo prati vino kuće, Chardonnay 2016. vinarije Šoštar iz obližnjeg vinogorja Vrhovac – Vivodine. Ovo vino nudi puno više od očekivanog, apsolutno vrijedi svake kune. i izvrsna pratnja nježnom žabljem mesu.

Iznenađuje bogat izbor jela s kućno rađenom tjesteninom i njokima, ali na prvom su mjestu riblja jela, ponajviše od smuđa, pastrve, štuke, soma i šarana, a kako je more udaljeno svega sat vremena vožnje, na jelovniku su i papaline, orada, zubatac i klasične lignje. Teleći odrezak s gljivama i lungić u umaku od šumskih gljiva dolaze od njihovog provjerenog mesara iz Karlovca, a u restoranu - nema pomfrita.

U Kvaki postoje i dnevna jela, među kojima se ističe fiš paprikaš, idealan za uz rijeku koja teče, mekan, nježan i idealan da se zaljuti, poslužen uz domaće široke rezance i kućni kruh. Mrvicu bolje od jake Šoštar frankovke 2017., fiš je zaokružio Zdjelarević rose 2018.

Voće i povrće nabavljaju na tržnici i u OPG-ovima u blizini Karlovca, a rakiju na bazi vina, kao zaštitni znak Kvake, od obitelji Štih iz Fužina. Napitak od 20 vrsta trava i bobica, savršeno će prijati uz jedan od par deserata. No, samo je jedan specijalitet kuće, a to su bez sumnje Pyros palačinke s pasiranom kruškom, čokoladom, listićima badema, šumskim voćem i šlagom. Moćan završetak!

Karlovačka Kvaka je pet-friendly restoran, u hladu stoljetnih kestena, nježno, romantično i lijepo mjestašce bez neke pretencioznosti i prevelikih ambicija, ali apsolutno pošteno u onome iza čega stoji, a to i jest jedna od bitnih stavki u ugostiteljstvu. Rado se vraćamo na obalu rijeke...

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 098 539 932

E-mail: restorankvaka@gmail.com

Radno vrijeme: Ponedjeljak - Nedjelja
09 - 23

Regija: Središnja Hrvatska

Adresa: Žorovica 3, Karlovac

Broj mjesta: 80

Cjenovni rang: do 100kn

Opis restorana:

U idiličnom okruženju stoljetnih kestena, u neposrednoj blizini staroga Grada Dubovca, na samoj obali prekrasne smaragdno zelene rijeke Kupe, neometan bukom, smjestio se kultni karlovački restoran Kvaka. Restoran poznat po svojoj dugogodišnjoj tradiciji, prepoznatljiv kako u samom gradu Karlovcu tako i njegovim slučajnim ili namjernim posjetiteljima. Našom ponudom jela i pića nastojimo se približiti kako istinskim gurmanima tako i pravim poznavateljima vrhunskih i kvalitetnih vina iz cijele Hrvatske, te kao takvi postajemo pravo malo gastronomsko utočište našeg grada.

Nagrade i priznanja:

100 vodećih restorana Hrvatske
Sezonski menu
Komentari