Restoran Boba


Michelin preporuka
Gault&Millau Hrvatska

Mediteranska
Vjeko Bašić
Cjenovni rang:

Crna poput vulkanskoga kamena, posuta krupno mljevenim crvenim paprom, ugodno slana i nježno ljuta je crna palenta od sipe u murterskoj konobi "Boba". I nije obojena samo crnilom, u njoj su i fini komadići sipe. Više je nalik na predjelo, dobro je upozorenje konobara, no ljeti je sasvim dovoljno i za ozbiljniju marendu. Jako dobro izgledale su i lignje, podjednako su fino mirisale, a i okus im je bio odličan.

Ne kompliciraju u "Bobi" s izvedbom. Ako je lignja prava, najbolja je najjednostavnije pripremljena, na žaru. Istog se pravila drže s tunom, a bijelu ribu pripremaju i na lešo te je peku u krušnoj peći. Najviše pozornosti posvećuju grdobini. Nude je na brudet, u bijelom vinu te u umaku od škampa i tartufa uz palentu sa sušenim pomidorima i kaparima. Riječ je o ribljim jelima za "glavni pijat", kako se zove dio jelovnika u kojemu mesni dio zauzimaju janjeći kotleti, svinjski lungić, goveđi obrazi, file i steak te nekoliko jela od goveda pasmine black angus.

Glavnom pijatu prethode rižoti i tjestenine među kojima su privlačni špagetini s ikrom ježinaca ili oni s grancigulom i velikim rakom koji je na kontinentu poznatiji kao rakovica. Još prije su u jelovniku navedeni "prvi pijatovi", u koje spadaju, među ostalim jelima, opisana crna palenta, frigane kozice u umaku od viskija i mustarde, zapečene capesante (Jakobove kapice) sa sirom, kaparima i pomidorima, kao i plodovi mora: kozice, škampi i školjke iz krušne peći.

Iz krušne peći stižu i kornatska janjetina te hobotnica, ali i palačinke dupin koje su zapečene u kremi od vanilije.

Uz ta razigrana jela, kao i uz ona klasična, kojih također ne nedostaje, gost može uživati u tridesetak buteljiranih vina koja se toče na čaše te još šezdesetak biranih etiketa iz cijele Hrvatske uz sedam šampanjaca. Bijela i crna vina su vrlo dosjetljivo razvrstana prema punoći i zrelosti pa će i onaj tko ne poznaje naše vinarija ili ne razumije naše nazive sorti, lako pronaći ono što najviše odgovara jelu koje je odabrao.

Veliku pozornost posvećuju žestokim alkoholnim pićima. Nude sedam ginova, osam rumova i osam single malt whiskyja, uz šest blendanih.

autor fotografija: Duško Jaramaz/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 098/9485 272

Web: www.konoba-boba.hr

E-mail: konobaboba@net.hr

Radno vrijeme: PONEDJELJAK - NEDJELJA: 12:00 - 24:00 h

Regija: Dalmacija-Šibenik

Adresa: Butina 22; 22243 Murter

Broj mjesta: 70

Cjenovni rang: 200-300kn

Opis restorana:

Tradicionalna kornatska kuhinja u opuštenoj atmosferi obiteljskog restorana "Boba" sinonim je za dobar zalogaj.

Restoran u centru Murtera, koji se od prošle godine nalazi u proširenom i novouređenom prostoru s 80 vanjskih sjedećih mjesta, ponudu temelji na hladnim predjelima, svježoj ribi koja ravno s koća murterskih ribara dolazi pred gosta te raznim delicijama poput carpaccia ili sushija.

Konoba ima vanjski roštilj i vanjsku kuhinju, krušnu peć i gradele. Povrće dolazi iz ekološkog vrta restorana. No osim što se dobro jede, gosti mogu navratiti samo na piće, npr., koktel s dodatkom smilja ili malina i crvenog papra.

Četvrtkom u večernjim satima uživajte u bluesu i jazzu uživo.

Nagrade i priznanja:

Preporuka Michelin vodič 2018.
Po izboru Dobrih restorana "Boba" je rangirana kao 20. najbolji restoran Hrvatske za 2014. godinu.
Sezonski menu
Komentari