Restoran BarunMediteranska
Silvija Spahija
Cjenovni rang:

Na pet minuta od šibenske plaže smjestio se Barun, obiteljski restoran poznat po vrhunskoj ribi. I doista, ondje nema riba manekena. Lignje, škrpine, pic, cipli, kovači, orade, jegulje i sve ono što se zapetlja u ribarsku mrežu gostu predstavljaju na pladnju i stiže mu na stol pripremljeno prema dogovoru.

Poželite li kušati jastoga, potrebno se prethodno najaviti, osobito u sezoni. Restoran radi tijekom cijele godine, a tijekom prosinca osobito je popularan u dane bakalara, kad ga pripremaju na mnoge načine. Ljeti je Barun omiljen zbog prekrasne terase u bajkovitom vrtu i mirisa drvenog ugljena koji se širi s gradela. Restoran je dovoljno velik da primi i velike grupe. Otkad se otvorio, prije nešto manje od 40 godina, malo-pomalo širio se i dograđivao. Priznanja o kvaliteti izložena su kraj šanka, pa se svatko može uvjeriti u Barunovo poznavanje pripreme, ali i dekoracije jela. Stručni žiriji s raznih natjecanja složili su se kako treba nagraditi trud za njihova jela od bakalara, sitne ribe ili lignji.

Tradicija koja je neraskidivo povezana s Barunom ogleda se i u starim alatima koji krase restoran te dražesnim bocama ulja u kojima se čuva zeleno zlato, napravljeno od plodova iz obiteljskog maslinika. I kupaža mirisnih sorti je domaća, baš kao i ekološki uzgojeno povrće koje se dodaje u juhe ili brudet te poslužuje kao prilog morskim divotama. Riblju juhu nemojte propustiti. Žlicu za žlicom otkrivaju se uspomene na djetinjstvo, prizivaju slike mama i baka koje kuhaju za štednjakom, oživljava topli ugođaj doma. Dodatno ih potkrepljuje ljubazno osoblje kuće, otvoreno za razgovor o posebnostima šibenskoga kraja.

Bilo da se odlučite na ribu ili buzaru, ne možete pogriješiti. Umakanje kruha u maslinovo ulje i sok od pečenja ili onaj na bazi rajčice, kojem slast daju škampi dužine podlaktice, dalmatinski je kultni ritual, uz obavezno pijenje vina. Vinska karta Baruna okuplja sjajne vinare iz cijele Hrvatske, od otoka do Slavonije. Tko želi, jelo može otvoriti i pjenušcem, a vrhunska crna vina sjajno prate mesnu ponudu. Nepopravljivim mesoljupcima preporučuju se tatarski biftek, chateaubriand, kao i biftek koji se priprema na više načina.

Autor fotografije: Duško Jaramaz/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 099/315-3914

Web: barunsibenik.com

E-mail: matebarun77@gmail.com

Radno vrijeme: Ponedjeljak-subota 12:00-23:00h
Od 1.6 do 1.9 radi nedjeljom

Regija: Dalmacija-Šibenik

Adresa: Podsolarsko 66; 22000 Šibenik

Broj mjesta: 0

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Restoran je dovoljno velik da primi i velike grupe. Otkako se otvorio prije nešto manje od 40 godina malo-pomalo širio se i nadograđivao. Priznanja o kvaliteti izložena su kraj šanka pa se svatko može uvjeriti u Barunovo poznavanje pripreme, ali i dekoracije jela. Stručni žiriji s raznih natjecanja složili su se kako treba nagraditi trud za njihova jela od bakalara, sitne ribe ili lignji.
Sezonski menu
Komentari