Restoran AnićTradicionalna
Matej Barić
Cjenovni rang:

Samo uskom šetnicom odvojen od plaže i mora, s prekrasnim pogledom na Učku i otok Cres u daljini, u sjeni čempresa smjestio se prekrasan restoran Anić. Prostrana terasa okružena mediteranskim biljem nije nikakav kontrast ugodno i elegantno uređenoj unutrašnjosti u kojoj se nameće uvijek zagrijana krušna peć. Uz decentne zvuke jazza, miris Mediterana i blizinu velegrada, a opet totalnu mirnoću, ovo je mjesto u slučaju sunčanog dana jednostavno stvoreno za savršen užitak, kako u prirodi, tako i u hrani i vinima.

Nekada se na ovome mjestu nalazila poznata pizzerija, ali danas je Anić prerastao u riblji restoran i dalje s bogatom ponudom pizza te kvalitetnim izborom bifteka i medaljona. Iako su slavu stekli i s rižotima i tjesteninom koju sami rade, i na koju su osobito ponosni, startali smo ipak s nečim na što su nas upozorili da ih danas nekako najbolje opisuje.

Uz domaći, još topao sjajan kruh i kućno maslinovo ulje iz Stankovaca kraj Zadra, poslužena nam je hladna riblja plata. Minimalizam, ali sjajan, pet različitih jela na jednom ovalu, pet sitnih detalja koji svaki na svoj način pričaju storiju o jadranskome moru koje trenutno gledate sa svog stola. Klasična salata od hobotnice s krumpirom i pržene srdele na rikoli, osvježene su i s mariniranim brancinom na naranči, kao i kozicama na crnoj palenti, a za kraj je tu i filet slanog inćuna u svojoj crvenoj papričici. Idealno za uklopiti s ozbiljnom, a još uvijek svježom malvazijom Kozlović 2018., koja svojom cvjetnošću i laganom gorčinom izvlači sve najbolje iz posluženih plodova mora. Izvrsna kombinacija.

U Aniću su ponajviše ponosni na svoja dva specijaliteta koje su „ukrali“ iz knjiga starih baka koje su od davnina živjele u ovome kraju, pa smo tako morali probati njihov brudet od mrakača, jušno jelo na žlicu na bazi ove vrste hobotnice. Uz izvrsne, čvrste i biljem „ofarbane“ domaće pljukance, slobodno možemo reći da smo se zaljubili u ovo jako, teško, pravo težačko jelo uz koje je idealno sjeo Tomaz teran 2017. Vinska karta nije prevelika, ali ima prave, kvalitetne lokalne „igrače“.

Glavno jelo je bila grdobina u začinskom bilju s maslinama i kaparima te palentom kao prilogom, ali unatoč izvrsnoj kombinaciji i svježim, domaćim namirnicama, naše je srce ostalo uz markača. Fenomenalno jelo, za svaku preporuku.

Za kraj, na desert u vidu čokoladnog soufflea trebate pričekati deset minuta, ali se svakako isplati uživati u klasičnom specijalitetu, koji ni ovdje ne odudara od vodećih svjetskih metropola.

U Aniću se prati sezona i sve ono što donosi more, namirnice su svježe i sjajno ukomponirane te sparene s lokalnim vinima, a terasa i pogled se ne mogu platiti novcem. Ako ste se ikada imali namjeru zaljubiti u Kostrenu u blizini grada Rijeke, posjet ovom restoranu je apsolutno idealno rješenje, za što će se pobrinuti i isto takvo osoblje. Usluga i užitak na najvišem nivou uz najdublji naklon štovanju tradicije.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 051/288 222

Web: pizzeriaanic.hr/

E-mail: restoran.anic@gmail.com

Radno vrijeme: Ponedjeljkom zatvoreno

Utorak - Nedjelja 09:00-22:00

Regija: Kvarner

Adresa: Rožići 1b, 51221 Kostrena

Broj mjesta: 114

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

U restoranu Anić možete kušati sve blagodati Jadranskog mora (Kvarnerske škampe, oboritu i plavu ribu, domaće lignje, školjke), ali ne i samo plodove već i specijalitete s roštilja! Uz predivan pogled na samu prekrasnu Kostrenjsku šetnicu tik do mora, decentne zvuke jazza i miris Mediterana u blizini velegrada, ovo je mjesto stvoreno za savršen užitak, kako u prirodi, tako i u hrani i vinima.
Sezonski menu
Komentari